Jednostavna pravila za zdraviju ishranu

Autor:

Ako umete da "pročitate" svetla na semaforu, neće vam biti problem da pratite ovaj plan ishrane.

Jednostavna pravila za zdraviju ishranu Foto: Guliver/Getty Images/Vasyl Dolmatov

Znate kako se kaže, ono smo što jedemo. Zbog toga je jako važno da birate zdrave namirnice koje će vašem organizmu pružiti sve što je neophodno.

Hrana je veoma važan deo zdravog načina života, i zato bi trebalo da se potrudite da se hranite kvalitetno, pažljivo birajući šta ćete jesti. To ne znači da morate da brojite kalorije, niti da analizirate svaki zalogaj, ali, ako se budete pridržavali ovog jednostavnog "uputstva" za zdravu ishranu, primetićete da se osećate bolje i izgledate lepše za vrlo kratko vreme.

"Zeleno svetlo"

Namirnice koje uvek imaju "zeleno svetlo" su one koje možete da jedete kad god poželite, jer su zdrave i dobre za vas. Tu spadaju sveže voće i povrće, bogato nutrijentima a bez previše kalorija.

"Žuto svetlo"

Hrana koju možete da jedete, ali bi trebalo da povedete računa o količini. Ovde spadaju proizvodi od integralnih žitarica, paste, jaja, masna riba, orašasti plodovi i semenke, pirinač, jogurt. Ove namirnice su važan deo izbalansirane ishrane, ali imaju više kalorija i više masti od voća i povrća, i zato ne bi trebalo da ih jedete u neograničenim količinama.

"Crveno svetlo"

Hrana iz ove kategorije ima mnogo šećera, mnogo nezdravih masti i vrlo, vrlo malo nutrijenata koji su vam potrebni. Zbog toga bi trebalo da se potrudite da nađete zdraviju alternativu za keks, bombone, masnije meso, mesne prerađevine… Kao i sve što sadrži hidrogenizovane masti.

Pet zabluda o zdravoj ishrani

Nezdrava hrana koja je u stvari dobra za nas

Iz minuta u minut: Šta nam rade čips i čokolada

Sami odlučite: Najgore i najbolje navike u ishrani

Nikako da smršate?

Tagovi:

Povezano

Sve vesti