"Ako bi Srbija poslala vojsku SAD bi nas branila"

Autor:

Premijer privremenih prištinskih vlasti, Ramuš Haradinaj, tvrdi da se Srbija ne bi usudila da pošalje svoje snage na Kosovo, a ako bi se to dogodilo, tu teritoriju bi, kaže, branila Amerika.

108
A- A A+
ramuš haradinaj han Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu


"Srbija se ne usuđuje da pošalje svoju vojsku na Kosovo. Dovoljan bi bio samo jedan američki vojnik. SAD će nas u takvim situacijama podržati", kazao je Haradinaj u četvrtak u intervjuu za prištinski sajt Insajderi.com.

Haradinaj je danas izjavio i da je dobio izvinjenje visokih zvaničnika EU i komesara Johanesa Hana, zbog toga što Priština ove godine neće dobiti viznu liberalizaciju.

"Evropa je naš partner. Izvinili su se, jer imaju neke unutrašnje probleme. Imali su veliku debatu o migracijama i još neke problem koji nemaju veze sa nama", rekao je Haradinaj, prenela je GazetaExpres.

Upitan da li je možda pokušaj ukidanja Specijalnog suda uticao na liberalizaciju viznog režima, Haradinaj je rekao da sve što je, kako je kazao, neprikladno može uticati na svaku odluku.

Aktuelna vlast je obećala građanima Kosova da će viznu liberalizaciju dobiti do kraja godine.

Prilikom nedavnog boravka u Prištini, komesar Han je rekao da je realan rok da vizna Kosovo viznu liberalizaciju dobije 2020, što je izazalo veliko nezadovoljstvo predstavnika pozicije, opozicije i građana.

Tenzije na relaciji Beograd- Priština postoje već duže vreme, ali si zaoštrene nakon najave formiranja Vojske Kosova krajem godine, tačnije ovog meseca, kao i uvođenjem taksi od 100 odsto na srpsku robu, kao i upadima ROSU na sever pokrajine.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, upozorio je Prištinu da sada nije vreme za formiranje vojske i da će se, ako ne odustane, suočiti sa posledicama, ali Haradinaj ostaje pri stavu i kaže da je kaže transformacija KBS u vojsku interni proces i da je potpuno u skladu sa kosovskim ustavom. 

Haradinaj odgovorio NATO!

Pročitajte još:

"Priština ima 2.500 borbeno osposobljenih ljudi"

"Vojska Crne Gore na Kosovu, valjda neće biti tenzija"

Tagovi:

Povezano

Sve vesti