Evropski parlament: Ne gradite mini-hidroelektrane!

Autor:

Evropski parlament doneo nekoliko rezolucija za balkanske zemlje koje se tiču poštovanja ekoloških zakona, a tiče se i Srbije i gradnje mini-hidroelektrana. Od Crne Gore se zahteva da poštuje zaštićena područja.

43
A- A A+
reka, reke, planinske reke, potok Foto: MONDO/P. Vujić ilustracija

Evropa brine za prirodnu sredinu Balkana i posebno je osetljiva na projekte u balkanskim zemljama koje bi mogle da ugroze život ljudi, životinja i biljaka.

Evropski parlament je ove nedelje usvojio nekoliko pojedinačnih rezolucija za balkanske zemlje, a jedna od njih se tiče i Srbije i masovne gradnje mini-hidroelektrana, izražavajući posebnu zabrinutost što se pojedine grade u zaštićenim područjima, odnosno nacionalnim parkovima, a pomenuta je Stara planina (gde treba da bude izgrađeno čak 58 MHE).

Brigu i protivljenje gradnji mini-hidroelektrana, koje, ističu stručnjaci, donose mnogo više štete nego koristi, izrazilo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, a u pojedinim mestima građani su se samoorganizovali i pokrenuli su niz akcija za zaustavljanje gradnje već započetih radova na izgradnji derivacionih elektrana i MHE, poput recimo u mestu Rakita u opštini Babušnica.

Deskov plač zbog Rakitske reke (VIDEO)


U rezoluciji Evropskog parlamenta ističe se rizik koji gradnja MHE izaziva na životnu sredinu i naglašava da su one u suprotnosti sa ekolkoškim standardima Evropske unije. Isti problem postoji i u Albaniji i Makedoniji.

Što se tiče Crne Gore, Evropski parlament je u odvojenoj rezoluciji zatražio da se povuku svi projekti koji se preduzimaju u zaštićenim područjima.

Zbog devastacije Tare 16 prekršajnih prijava


Ističe se da su građani Evrope ustali u zaštitu balkanskih reka, kao i da su lokalne zajednice u zemljama Balkana sve glasnije i odlučnije u zaštiti svojih reka.

Za ekologiju nam treba 11,5 milijardi evra!

Povezano

Sve vesti