Naoružani Albanci zaustavili grupu Grka!

Autor:

Albanija je saopštila da je zabranila ulaz u zemlju za oko 100 Grka koji su krenuli ka selu Bularat/Vuljarates na parastos od 40 dana posle ubistva grčko-albanskog državljanina Konstandinosa Kacifasa.

9
A- A A+

balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Teško naoružana policija Albanije nije pustila 98 Grka preko granice i uhapsila je jednog grčkog policajca kod koga je našla pištolj.

Ostali nisu pušteni u Albaniju jer nisu imali dokumenta za prelazak granice ili zato što su na listi osoba kojima je zabranjen ulazak.

Albansko stanovništvo jutros je formiralo "živi lanac" u znak protesta što su autobusi sa grčkim građanima krenuli u Bularat, preneo je Ekatimerini.

Kacifas (35) je ubijen 28. oktobra u razmeni vatre s albanskom policijomkoja je pokušala da ga uhapsi jer je povodom grčkog državnog praznika šenlučio po selu i sukobio se s jednim albanskim policajcem.

Prema albanskim medijima, Kacifas je pucao iz "kalašnjikova" na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je "policija mogla da ga uhapsi".

Albanski mediji su preneli tada i da je Kacifas bio član desničarske stranke "Zlatna zora".

U saopštenju albanske policije je navedeno da je Kacifas najpre pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala.

Ubistvo se inače dogodilo u albanskom selu Bularat, u kojem većinu stanovnika čine Grci, u trenutku kad se obeležavala godišnjica ulaska Grčke u Drugi svetski rat, a to je 28. oktobar 1940. godine.

Taj slučaj je pogoršao ionako loše odnose Atine i Tirane.

Povezano

Sve vesti