Senat:Saudijski princ ubio Kašogija, "ne" ratu u Jemenu

Autor:

Američki Senat jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj je saudijski princ Mohamed bin Salman označen kao odgovorni za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

2
A- A A+
kašogi saudijska arabija novinar Foto: Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Rezolucijom se za ubistvo Kašogija okrivljuje saudijski princ i poziva vlada Saudijske Arabije da preuzme odgovornost za sve koji su u tome učestvovali, prenosi Glas Amerike.

Takođe, tvrdi se da Saudijska Arabija kupuje vojnu opremu i sarađuje sa vladama Rusije i Kine što, kako se navodi, može da ugrozi integritet vojnih odnosa SAD i Saudijske Arabije.

Tramp: Kašogi je mrtav, slede teške posledice!

Senat je prethodno usvojio rezoluciju kojom se poziva na obustavljanje vojne podrške SAD koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u ratu u Jemenu, sa 56 glasova za i 41 glasom protiv.

Rezolucija nije obavezujuća dok je ne usvoje Predstavnički dom i dok je ne potpiše predsednik Tramp.

Tramp je rekao da je učešće saudijskog princa u ubistvu pod znakom i sumnjivo, ali da SAD neće čiiniti ništa protiv Arabije, jer je ona veliki kupac američkog oružja.

Ipak, napominje Glas Amerike, ovo je prvi put u istoriji da je Kongres glasao za obustavljanje vojnog učešća SAD u ratu u stranoj zemlji.

Povezano

Sve vesti