Srbija uzvraća Crnoj Gori: Nismo uzeli ništa tuđe

Autor:

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas ocenu crnogorskog Ministarstva kulture da su organizatori nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu "posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore".

45
A- A A+
crna gora, crnogorci, lutke Foto: MONDO/Danijela Pašić


"Guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra 'Ivo Andrić' u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe napominje da je Srbija, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnela opsežnu dokumentaciju.

"Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri", ukazuje se u saopštenju.

U tom ministarstvu takođe ocenjuju da je Ministarstvo kulture Crne Gore "sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom".

"Obaveštavamo ih da Srbija nije 'posegnula' ni u čije kulturno nasleđe 'predstavljajući ga kao svoje' i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture Crne Gore objavilo je prethodno da je guslar u Pekingu bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, "kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju", a da su organizatori tog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje":

Crna Gora: Srbija prisvaja naše nasleđe (VIDEO)

Podsetite se MONDO TV priče o guslarima i guslanju:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti