• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Albanci nas stižu - minimalac 211€

Izvor MONDO/Tanjug

Albanska vlada donela je odluku o povećanju iznosa minimalne plate u zemlji za 2.000 leka ili oko 17 odsto. Minimalna plata će se gotovo izjednačiti sa srpskom, čije povećanje takođe startuje 1. januara.

Albanska minimalna plata će tako, umesto 24.000 leka biti 26.000 leka, odnosno oko 211 evra.

Ova odluka, kako se navodi, stupa na snagu 1. januara 2019. godine i mora da je poštuje svako fizičko i pravno lice, bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim poslodavcima.

U Hrvata prosečna plata kao dve srpske

Prema rečima albanskog ministra finansija Arbena Ahmetaja, budžet u 2019. godini će omogućiti rast albanske ekonomije u svim segmentima, ali sa direktnim uticajem na građane, od povećanja plate pa sve do oslobođenja na plaćanje poreza za ulaganja u poljoprivredi.

Povećanje plata, prema Ahmetaju, dobiće zdravstveni radnici za sedam odsto, u obrazovanju nastavnici takođe za sedam odsto, u sektoru odbrane povećanje će se kretati od 10 do 19 odsto i za zaposlene u diplomatskim misijama povećanje će iznositi 20 odsto.

U oktobru "prosek" 49.901, a srednja plata 10.000 manja

Vlada Srbije je početkom septembra donela odluku da minimalna cena rada od 1. januara bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Minimalna zarada sledeće godine biće tako 27.022 dinara, odnosno oko 228€.

Slične su i plate. U Albaniji je, prema proseku za treći kvartal koji je dao tamošnji zvanični statistički zavod, plata oko 406 evra, dok je poslednja objavljena, oktobarska, prosečna plata u Srbiji bila oko 420 evra.

Prave plate, one koji prima najveći broj zaposlenih (modalna plata), je otprilike pola tog iznosa.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

..,

Проблем није то већ поштовање одлуке. Док год не чујемо да је више послодаваца драстично кажњено због тога што радницима тражи да врате део од те минималне плате нема ништа. Биће шарена лажа. Ова појава је у унутрашњости нормала. А и уговори о привремено- повременим уговорима док постоје то за раднике значи рад без годишњег одмора. И једно и друго је дно.

Serbia forever

Svi će nas prestići, ali to neće sprečiti vlast, da nas ubedjuju da živimo sve bolje!?

Konjarnik

5:0 za nas, napredne magle i obmane ! A narod, sve je zaslužio, sva poniženja...

special image