Svaka osma smrt na drumu je posledica ove ružne navike

Autor:

Da li se "lepite" na branik automobila ispred vas? I šta raditi kada vama to neko uradi?

9
A- A A+
saobraćaj, vožnja, autoput Foto: Guliver/Getty images, lilly3

Šta vas najviše nervira u vožnji kada je u pitanju ponašanje drugih vozača? Priča telefonom, nedavanje migavca, bahata, prebrza, prespora vožnja ili, možda, kada vam se automobil iza vašeg gotovo "zalepi" za branik?

Prema obimnom istraživanju Autoputeva Engleske (Highways England), čak 90 odsto anketiranih vozača izabralo je ovu ružnu naviku kao najviše frustrirajuću. Istovremeno, četvrtina vozača je priznala da se "lepila" za branik drugima, piše britanski Autoexpress.

Inače, ovaj postupak se pokazao kao veoma opasan. Svaka osma smrt na drumu je posledica vožnje isuviše blizu vozilu ispred.

Više od 100 ljudi je stradalo ili bilo teško povređeno na engleskim autoputevima i magistralama zbog ovoga.

Takođe, ovi potezi dovode i do "fantomskih zastoja". Oni nastaju kao posledica prečestog kočenja automobila čiji vozači to rade upravo zbog držanja premalog rastojanja između vozila.

Testiranje vozača koji su u tu svrhu prešli više hiljada kilometara, pokazalo je da prva reakcija na vožnju "na braniku" iznenađenje vozača, zatim slede bes i prezir, koje prate značajno povećanje pulsa i nivoa stresa.

Kako da se rešite stresa u vožnji

Direktor bezbednosti Autoputeva Engleske Ričard Lionard jednostavno je objasnio suštinu problema.

"Ako se suviše približiš automobilu ispred sebe, nećeš moći da reaguješ na vreme u slučaju opasnosti", rekao je. "To zatim može dovesti do sudara, u kom se putnici u oba automobila mogu povrediti ili poginuti."

A šta da radite kada vam se neko "zalepi" za branik? Jedno rečju – ignorišite. Savet je da vozači ne menjaju brzinu i da ne gledaju isuviše dugo u retrovizor jer to može odvući pažnju sa ostalog saobraćaja.

Ako ste na autoputu i u mogućnosti da se prestrojite u sporiju traku, učinite to, ali bez nervoze.

Takođe, ako ne znate koliko je blizu preblizu, držite se čuvenog pravila od dve sekunde i pevajte "Last Night A DJ Saved My Life".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti