Tanjug

SOLIDNO: Privredni rast 4,4%, poljoprivrede čak 16%

Autor:

Ekonomija Srbije ostvarila je u 2018. godini realni rast od 4,4 procenta, što je veoma dobro za srpske prilike.

2
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan


Solidan rast BDP-a je veoma dobra vest iz srpske ekonomije. Nije to kinseksih desetak odsto, nije ni 5 do 6 odsto koliko su u vreme svoje trancizije postizale neke istočnoevropske privrede a koliko bi trebalo da ima i Srbija, ali je daleko više od onoga na šta smo navikli u prethodnim decenijama.

Konačni podaci o rastu BDP-a biće poznati krajem januara iduće godine, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio procenu ekonomskih kretanja u 2018. godini i aktuelne statističke pokazatelje.

"U odnosu na 2010, koja je za Zavod aktuelna bazna godina, taj rast je 15 odsto", rekao je Kovačević.

Izvor: Tanjug

Bruto investicije u osnovna sredstva su u poređenju sa 2017. godinom realno prasle za 9,1 odsto, dok je industrijska proizvodnja imala rast fizičkog obima od dva posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju procene ekonomskih kretanja u 2018. godini.

Poljoprivredna proizvodnja je u 2018. u odnosu na godinu ranije ostvarila rast fizičkog obima od 16,3 procenta.

BDP stiže do 4,4%, ali Mali hoće još

Kovačević je rekao da poljoprivredna proizvodnja u 2018. beleži veoma visok rast koji je sada, nakon sušne 2017. godine, 16,3 odsto, dok su u junu prognoze bile da će iznositi 10 odsto.

Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na godišnjem nivou beleži realni rast od 10,9 odsto.

Promet u trgovini je realno povećan za 4,5, a promet u trgovini na veliko za 9,1 procenat.

Promet hrane, pića i duvana beleži rast od 3,5 odsto, promet prehrambenih proizvoda raste za 6,4 odsto, dok je promet motornih goriva veći za 3,4 odsto.

Kovačević je dodao i da potrošnja raste, a da je u porastu kupovina trajne robe, odnosno predmeta za domaćinstva.

U sektoru Usluge smeštaja i ishrane u 2018. godini je zabeležen realni rast od 10,1 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 12,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Procenjeni rast fizičkog obima u sektoru Saobraćaj i skladištenje iznosi 4,9 procenata, a oblast telekomunikacija rast od 1,0 odsto.

Višak para odmah u ekologiju, kaže Fiskalni savet

Spoljnotrgovinska robna razmena u evrima pokazuje rast izvoza od 9,0 odsto i rast uvoza za 13,5 procenata u tekućoj godini u odnosu na prethodnu.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, došlo je do povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu iznosi 49,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 11,3 procenta.

Procenjeno je takođe da su zarade bez poreza i doprinosa u 2018. godini nominalno veće za 5,9 odsto, a realno za 3,8 posto nego lani.

Godišnja stopa inflacije, prema proceni statistike, iznosi 2,1 odsto.

Povezano

Sve vesti