• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP stiže do 4,4%, ali Mali hoće još

Izvor Tanjug

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politiku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti velikih 4,4 odsto, najavio ministar finansija Siniša Mali.


Ministar Mali je na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine najavio da "u naredne ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije".

Ministar je na prezentaciji "Programa ekonomskih reformi i predstavljanju preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021" zatražio podršku privrednika.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi, za srpske prilike veoma visoku, stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.

Isplatili smo ZA DAN 1,03 milijarde dolara starog duga

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću za redom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.

Dobre vesti: Privredni rast 4,5 odsto

Tako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da "nikada nije bila niža".

"Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar", ocenio je ministar finansija.

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

On je naglasio da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

On je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019.

Tagovi

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Totalni Fudbal

Njemu je uvek mali . . . BDP.

korak unazad

Ako je ove godine godine rast 4,4% a sledece 3,5%, sta je tu dobro????? Kako ga nije sramota da tako nesto kaze??? Mi moramo da imamo rast makar 7-8% da bi smo se izdigli iz ove zabokrecine. Prosle godine je bio rast 2.5%!!!! Ej, mis smo postali totalni idioti kada nam se ministar hvali manjim rastom nego ove godine!!!! Ako nisi sposoban da napravis rast kakav treba, daj ostavku!!!

Lemur

Sta jos,, stanova!?

special image