Ovo je najprodavaniji automobil u Srbiji 2018.

Autor:

Domaći privatni kupci su se u većini slučajeva odlučivali za "dačiju sandero" sa benzinskim motorom.

Ovo je najprodavaniji automobil u Srbiji 2018. Foto: MONDO/Marko Tanasković

"Dačija sandero" je automobil koji je kupilo najviše privatnih kupaca u Srbiji u 2018.

Od ukupno oko devet hiljada modela, koje su prošle godine kupili privatni kupci u Srbiji, rumunski hečbek je izabralo oko 500 vozila.

Drugo mesto…

Pretpostavlja se da je na drugom mestu, po prodaji privatnim licima, završila "opel astra". Tačni podaci biće poznati polovinom januara.

Ovo je pretpostavka na osnovu prodaje do novembra i planirane prodaje tokom decembra.

Prema informacijama koje smo dobili iz lokalne kancelarije Renoa i Dačije, čak 90 odsto kupaca izabralo je benzinske motore – atmosferski jednolitarski od 75 konjskih snaga (za običan "sandero"), odnosno moderniji 0.9 TCe od 90 KS (za model "stepvej").

Odnos u prodaji običnog i "stepvej" modela je 50:50.

Što se opreme tiče, kupci su se najčešće odlučivali za prvi paket opreme "Essential", koji podrazumeva klimu, elektro podizače prednjih stakala i daljinsko zaključavanje.

Prosečna cena "sandera" bila je oko 10 hiljada evra. Početna cena, običnog "sandera" iznosi 8.290 evra, a modela "sandero stepvej" 9.790 evra.

Ukupna prodaja Renoa i Dačije

"Ovu godinu ćemo završiti sa ukupno 4.300 prodatih vozila – 2.300 'renoa' i 2.000 'dačija'. Ovo je ukupna prodaja svim kupcima. Što se tiče privatnih kupaca, završićemo godinu na oko 1450 prodatih vozila – 650 'renoa' i 800 'dačija'", rekao je za MONDO Vladimir Jeremić, marketing menadžer Renoa i Dačije za Srbiju. Modeli Renoa i Dačije čini oko 13,5 odsto ukupnog tržišta novih modela u Srbiji.

U Srbiji je u 2018. prodato više od 30 hiljada automobila. To je najveća prodaja vozila u Srbiji još od 2011. kada je 31.914 vozila našlo nove vlasnike.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook iInstagram stranicama.

Povezano

Sve vesti