SAD uhapsile Rusa, Moskva čeka objašnjenje

Autor:

Sjedinjene Američke Države uhapsile su ruskog državljanina Dmitrija Makarenka u Sajpanu na Severnim Marijanskim ostrvima i prebacile ga na Floridu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

0
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac ilustracija

Moskva čeka da Vašington objasni razloge njegovog hapšenja, saopštilo je Ministarstvo.

Makarenko je uhapšen 29. decembra, navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada u SAD zatražila je pristup Makarenku, koji je uhapšen na zahtev FBI, a koji je američke vlasti trebalo da obezbede do 2. januara, navodi rusko Ministarstvo.

"Ruski državljanin Dmitrij Viktorovič Makarenko, rođen 1979. godine, doputovao je na ostrvo Sajpan (Severna Marijanska ostrva) 29. decembra zajedno sa suprugom, malom decom i roditeljima. Uhapsili su ga agenti FBI na aerodromu odmah po dolasku", navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada, dodaje se, nastavlja da traži konzularni pristup Makarenku koji je, kako navodi, prema konvenciji o konzularnim odnosima trebalo da bude odobren do 2. januara.

Amer čamcem stigao do Rusije, odmah uhapšen

Ranije danas, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija nije spremna za razmenu Pol Velana, bivšeg američkog marinca koji je u Moskvi nedavno uhapšen pod sumnjom da je špijun, prenela je agencija Interfaks.

Povezano

Sve vesti