mondo.rs,SRNA

Kad živa padne na -48 °C (FOTO)

Autor:

Temperatura vazduha u ruskoj oblasti Jakutiji spustila se na minus 48 stepeni Celzijusovih, a u nekim područjima otkazana je nastava.

Kad živa padne na -48 °C (FOTO) Foto: Tanjug/Gavril Sobakin, Winteryakutia via AP

Vanredne mere primenjuju se na ovom ruskom dalekom severu, oko 4.900 kilometara istočno od Moskve.

Ovaj ledeni talas, koji nije neuobičajen za Jakutiju, zahvatio je sever i severoistok regiona.

Temperatura niža od 45 stepeni Celzijusa izmerena je na 12 lokacija, a minus 48 stepeni zabeleženo je u selu Džardžan, na severu Jakutije.

Regionalne službe za vanredne situacije saopštile su da su im prioritet lokalni i takozvani zimski putevi, odnosno zaleđene reke i jezera.

zima rusija ojmjakon sneg Foto: Tanjug/Gavril Sobakin, Winteryakutia via AP"Imajući na umu velike razdaljine između nenaseljenih područja savetujemo vozačima da ne idu sami na put bez prateće opreme i moguće dodatnih vozila. Takođe, vozači treba da provere operativne funkcije vozila, termalnu izolaciju, kao i da li imaju dovoljno hrane i goriva, jer ukoliko se automobil ili drugo vozilo pokvare u tundri i tajgi to može da znači gubitak života", saopštile su službe za vanredne situacije, preneo je TASS.

Izvor: YouTube/Yakutia.comU nekim područjima otkazana je nastava, a zimski raspust je produžen u osnovnim školama u Jakutsku i nekim drugim oblastima.

Nastava u osnovnim školama obično se otkazuje ako temperatura padne na minus 45 stepeni, dok je u srednjim i višim školama ta granica minus 48, odnosno minus 50 stepeni.

Povezano

Sve vesti