Giros je grčki specijalitet koji se tradicionalno pripremao od jagnjetine, mada se sada pravi i od piletine, svinjetine, govedine… Služi se zamotan u pita hleb, uz dodatke kao što su paradajz, luk, caciki salata i ponekad pomfrit.

Začinjeno meso ređa se na uspravni "ražanj" i peče uz vatru, a najveći "šarm" girosa je u mešavini začina od čijeg mirisa polazi voda na usta.

Otkrivamo vam tajnu te arome, naravno, niko ne očekuje da kod kuće imate ražanj za giros, ali uz ovu mešavinu možete pripremiti meso i u tiganju! Evo kako da napravite začinsku mešavinu od koje će vaša kuhinja mirisati kao grčki restoran!

Sastojci:

Dve kašike ljute paprike u prahu

Kašika mlevenog korijandera

Kašika mlevenog kumina

Pola kašike aleve paprike

Kašika sušenog peršuna

Kašika belog luka u prahu

Dve kašičice sušenog origana

Dve kašičice sušene majčine dušice

Pola kašičice mlevenog cimeta

Priprema:

Izmešajte suve začine u posudici, i prespite u teglicu u kojoj ćete ih čuvati. Kada ste spremni za pripremu domaćeg girosa, dve kašike začinske smese pomešajte sa maslinovim uljem i malo limunovog soka. Meso po izboru isecite na tračice ili kockice, marinirajte u ovoj mešavini, i zatim ispržite u tiganju.

Kada bi trebalo da ga servirate, dodajte puno sveže salate koju volite, jer začinjena hrana zahteva nešto sveže kako bi njen ukus došao do izražaja. Ne opterećujte se ako nemate autentični pita hleb, biće ukusan i umotan u tortilju, ili čak u razrezanu lepinju. Istu mešavinu začina možete koristiti i za pileće ražnjiće ili drugo meso na žaru.

Koja je vaša omiljena začinska smesa za meso? Recite nam u komentarima!