mondo.rs,Beta,Tanjug

Ostavka Vesa Mičela nakon samo 14 meseci

Autor:

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel podnosi ostavku nakon samo 14 meseci na toj funkciji, navodi AP.

0
A- A A+
Ves Mičel i Hašim Tači Foto: YouTube/Radio Europa Liberă - Moldova/printscreen Ves Mičel i Hašim Tači

  Navodi se da je Stejt department saopštio je da će Mičel napustiti položaj sredinom februara.

Portparol Stejt departmenta Robert Paladino izjavio je da je Mičel "vredan i efikasan" kao i "dobar prijatelj američkih saveznika i partnera u Evropi".

Mičelov odlazak dolazi u trenutku zategnutih odnosa između Vašingtona i evropskih zemalja zbog nesuglasica o trgovini, troškovima u odbrani i američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Mičel je postavljen na dužnost u oktobru 2017. godine dok je šef diplomatije bio Reks Tilerson. Pre Mičela, tu funkciju je obavljala Viktorija Nuland.

Tokom svog mandata Mičel je boravio i u Srbiji.

Učestvovao je u pregovorima oko Kosova, ali i drugim aktuelnim temama na Zapadnom Balkanu.

Pročitajte još:

Vučić s Mičelom, evo o čemu su razgovarali

Ves Mičel: Rivali SAD šire vojni uticaj na Balkanu

AP ocenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabilizovanje poljuljanih veza administracije američkog predsednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usled nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

"Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cenio sam njegove savete i mudrost za vreme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji", poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo.

Navodi se da je Mičel "Vašington postu", listu koji je prvi izvestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, pre svega da bi provodio više vremena sa dvoje male dece, a ne zbog neslaganja sa politikom Trampove administracije.

Povezano

Sve vesti