mondo.rs,Tanjug

Novi postupak za rušenje spornog objekta na Kopaoniku

Autor:

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je danas da će biti ponovljen postupak za rušenje bespravnog objekta na Kopaoniku.

6
A- A A+
kopaonik zima sneg Foto: MONDO

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da je to ministarstvo ranije pokrenulo proceduru rušenja tog objketa, da su bile postavljene trake oko njega koje su sklanjane i da je taj slučaj prošao kroz različite faze.

Ona je istakla da rušenje bilo kog objekta nije moguće izvršiti bez asistencije policije.

"MUP je informisan u nekoliko navrata o problemima koje mi kao ministarstvo vidimo kod tog, ali i drugih objekata", rekla je Mihajlović dodajući da su uvek tražili asistenciju policije kod rušenja bilo kog objekta bez obzira da li je reč o Pančićevom vrhu ili centru Beograda.

"Ceo proces ćemo ponoviti", rekla je ministarka govoreći o objektu na Kopaoniku, dodajući da niko ne sme da bude ugrožen, ni vlasnici objekta koji se ruše, niti oni koji sprovode rušenje.

"Očekujemo ponovljen postupak, to je naša zakonska obaveza, a mi se držimo zakona", navela je Mihajlović.

Kopaonik, objekat na Kopaoniku, gradnja, negelagna gradnja, objekat na Pančićevom vrhu, restoran na Kopaoniku, restoran na Kopu, restoran na Pančićevom vrhu Foto: MONDO/Predrag Vujić

Premijerka Ana Brnabić je prethodno na pitanje - ko treba da uzme čekić i ruši taj objekat - rekla da i dalje veruje da insitucije treba da rade svoj posao, kao i da je to jedini način da imamo pravnu državu.

"Slažem se da su institucije nekada izuzetno spore", navela je Brnabić i istakla da se zato i sprovode reforme kako bi radile brže.

Premijerka je dodala da su neke institucije nezavisne i da mediji njima treba da postave prethodno pitanje, kao i da ona kao predsednica vlade nema niti sme da ima uticaj na te institucije.

Na vrhu Kopaonika "nikao" je privremeni montažni objekat - ski bife - za koji nije izdata građevinska dozvola. Tačnije, investitor jeste dobio saglasnost opštine Brus, Skijališta Srbije, Nacionalnog parka Kopaonik i Zavoda za zaštitu prirode Srbije za podizanje privremenog montažnog objekta, ali za 150 kvadratnih metara.

Međutim, napravljen mnogo veći objekat na oko 1.000 kvadratnih metara.

Mesecima već traje polemika u javnosti ko stoji iza ovog objekta i kako je moguće da ga je neko sagradio u zaštićenoj zoni kakav je Nacionalni park Kopaonik? Takođe, postavlja se i pitanje kada će biti srušen, jer to nalaže zakon.

Kopaonik:

Povezano

Sve vesti