Jedno od najpoznatijih italijanskih jela priprema se lako, a ukus je fantastičan!
Karbonara je klasičan recept za testeninu, koji se već decenijama priprema širom sveta. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka za mirisni, svilenkasti sos koji ovaj recept čini bezvremeno ukusnim!
Sastojci:
400 grama špageta (ili druge testenine po izboru)
Tri jaja
100 grama parmezana
Pet kriški suve slanine
Dva čena belog luka
Crni biber, so
Priprema:
Špagete stavite u ključalu vodu, posolite je i kuvajte ih po uputstvima sa pakovanja.
U većoj posudi, umutite jaja i narendani parmezan. U tiganju na srednjoj vatri, propržite slaninu iseckanu na kockice. Izvadite komadiće slanine, a u tiganj dodajte iseckani beli luk, i pržite ga dok ne omekša. Dodajte obarene i oceđene špagete, promešajte i skinite sa vatre. Uz neprestano mešanje, prelijte špagete mešavinom jaja i sira, i po potrebi dodajte i malo vode u kojoj se kuvala testenina. Važno je da mešate kako se jaja ne bi zgrušala, već lepo pomešala sa masnoćom iz slanine i drugim sastojcima.
Karbonara se, tradicionalno, pred serviranje začinjava velikom količinom crnog bibera, i po potrebi uz još parmezana.
Koji je vaš omiljeni sos za testeninu? Recite nam u komentarima!