Džesika Sepel je jedna od najpoznatijih nutricionista u Australiji, ima blog posvećen zdravom životu, objavila je i nekoliko knjiga, a njene savete prate hiljade ljudi.

Evo šta ona savetuje svojim klijentima, ne košta vas ništa da pokušate.

Prva i najvažnija stvar je da se pridržavate visokoproteinske dijete. To znači da svaki obrok treba da sadrži barem jednu namirnicu koja je dobar izvor proteina i jednu koja je bogata zdravim mastima - belo pileće meso, ribu, mahunarke, avokado, jaja...

"Prilikom svakog obroka unesite proteine i zdrave masti, pošto su to makronutrijenti koji će vas zasititi na duži rok. Uz to, održaće nivo šećera u krvi stabilnim, pa nećete imati napade gladi", kaže Sepelova.

Sledeće što bi trebalo da uradite je da pokušate da dnevni unos kofeina ograničite na jednu šolju kafe u toku dana, a Džesika Sepel savetuje da tu jedinu kafu popijete pre 10 sati ujutru.

"Budite oprezni sa kofeinom, pošto on ima direktan uticaj na nivo šećera u krvi. Kafu pijte ujutru, i to ne na prazan stomak", kaže ona, dodajući da ćete, ako pijete dve, tri ili više kafa u toku dana u popodnevnim i ranim večernjim satima imati napad želje za slatkišima.

Ukoliko kafu pijete sa mlekom, neka to bude minimalna količina kravljeg, badeomovog ili nekog drugog mleka, a kasnije u toku dana držite se čajeva, od kojih Sepelova preporučuje zeleni, prenosi "Dejli mejl".

Želju za slatkišima ubija i voda s malo jabukovog sirćeta. (Doduše, ubija pomalo i želju za životom ako nas pitate, ali to je već druga priča...) Sepelova savetuje da malo jabukovog sirćeta sipate u flašu od 1,5 litara vode i da to pijuckate tokom dana.

Dobra ideja su i suplementi koji sadrže magnezijum glicinat. Magnezijum u ovom obliku organizam najbolje apsorbuje i najbolje iskoristi. Glicin ima opuštajući efekat i pored umirujućih svojstava magnezijuma to je najbolja opcija za relaksaciju i oporavak od stresa.

"Posle nekoliko meseci uzimanja suplemenata koji sadže magnezijum glicinat primetićete da vam se želja za slatkišima zaista primetno smanjila", kaže Sepelova.

Osim toga, trebalo bi da znate da veštački zaslađivači imaju direktan uticaj na stabilnost nivoa šećera u krvi i sa njima morate biti oprezni.

"Ako mislite da sebi činite uslugu koristeći zaslađivače koji se nude kao zamena za šećer, varate se", objašnjava ona, podsećajući da su ponekad upravo te zamene za šećer "okidači" za nekontrolisanu želju za slatkišima.

Isprobajte njen recept za zdravu pastu sa piletinom i pestom:

Dva pileća bela mesa isecite na tanke šnitice, stavite u tiganj na malo maslinovog ulja i dodajte mrvicu soli i jednu supenu kašiku pesto sosa. Kad je belo meso gotovo, dodajte jednu manju glavicu brokolija (prethodno je iseckajte, tako da dobijete 'cvetiće' brokolija) i kuvajte još tri, četiri minuta.

Odvojeno skuvajte pastu, pa pomešajte sa piletinom i svemi dodajte još jednu supenu kašiku pesta.

Dekorišite listićima svežeg bosiljka, a ako volite parmezan možete na vrh staviti nekoliko vrlo tankih listića.

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!