Ove namirnice usporavaju pojavu prvih znakova starenja.
Nacin ishrane ima veliki uticaj na naše fizicko i mentalno zdravlje, i u njemu se krije odgovor na pitanja zašto se kilogrami gomilaju, zašto vam je teško da nešto zapamtite, zašto ste loše volje, cak i zašto su se prve bore pojavile "preko noci".
Starenje je prirodan proces koji je nemoguce zaustaviti, ali postoje nacini da ga usporite. Hrana koju jedete utice na metabolizam, i dok ga proteini ubrzavaju, ugljeni hidrati mogu prilicno da ga uspore. A spor metabolizam povecava rizik od razlicitih zdravstvenih problema, ukljucujuci i zapaljenske procese u organizmu, ali i od ubrzanog starenja.
"Hrana lošeg kvaliteta, poput one koja sadrži trans-masti izaziva zapaljenske procese u organizmu, a starenje je prakticno hronicno upalno stanje. Da li možete da izgledate starije jer se užasno hranite? Naravno", objašnjava dr Timoti Harlan sa Univerziteta u Tulejnu.
"Upala je prirodni odgovor našeg imunog sistema na sve što prepoznaje kao pretnju za organizam, a ta zapaljenska reakcija ima svrhu da zaštiti naše zdravelj. Bez odredenog stepena upale, bili bismo pod mnogo višim rizikom od bakterija, virusa i gljivica. Odredena hrana, kao što su rafinisani šeceri, slatkiši i crveno meso mogu da doprinesu pojacavanju ovih upalnih procesa, tako da ako smanjite konzumiranje ovih namirnica, ili ih potpuno izbacite iz ishrane, bicete zdraviji i usporicete pojavu prvih znakova starenja", kaže on.
Naravno, ne postoji nacin da zaustavite starenje u potpunosti, ali relativno jednostavnim promenama životnih navika moguce ga je usporiti, a nije loše da pocnete od promene nacina ishrane.
Evo koje bi namirnice trebalo da jedete redovno:
Šargarepa
Bogata je beta-karotenom, mocnim antioksidantom koji štiti celije od štetnog uticaja slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje. Šargarepa sadrži i važan fitonutrijent falkarinol, koji smanjuje rizik od pojave odredenih tipova kancera, medu kojima je i rak debelog creva.
Losos
Bogat je zdravim masnim kiselinama, koje usporavaju kognitivno propadanje do kojeg neminovno dolazi kako godine prolaze, a sadrži i visok nivo kalijuma, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Visoka koncentracija selena pomaže u održavanju hormonske ravnoteže, povoljno deluje na rad štitaste žlezde i poboljšava metabolizam.
Citrusno voce
Pomorandže, limun, limeta, grejprfut, mandarine su bogati vitaminom C, mocnim antioksidantom, kao i karotenoidima koji usporavaju pojavu prvih znakova starenja. Sadrže i flavonoide, koji su važni u prevenciji kognitivnog propadanja, razlicitih tipova kancera i kardiovaskularnih bolesti.
Tamnozeleno lisnato povrce
Bogato vitaminima, izmedu ostalog i vitaminom E, K i A, i mineralima. Vitamin A neophodan je za rast novih celija, a ako ga unosimo u dovoljnoj kolicini, sprecava pojavu suve, grube kože. Vitamin K jaca zidove krvnih sudova i pomaže u smanjenju tamnih podocnjaka. Osim toga, antioksidanti iz lisnatog zelenog povrca smanjuju rizik i od oboljenja oka poznatog kao staracka makularna degeneracija.
Koštunjavo voce i semenke
Namirnice bogate vitaminom E, antioksidantom koji pomaže da se saniraju oštecenja kože do kojih dolazi usled izloženosti dimu, aerozagadenju i suncu. Dobar su izvor proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina, tako da kožu hrane i pomažu zadržavanje vode, za dodatnu hidrataciju.
Mahunarke
Bogate su vlaknima i proteinima, tako da regulišu nivo šecera u krvi, cineci nas sitim duže, a zahvaljujuci visokom sadržaju proteina pomažu izgranji mišica. Pošto imaju vrlo nizak glikemijski indeks, ne usporavaju metabolizam i ne doprinose zapaljenskim procesima.