Često slušamo o tome šta bi sve trebalo da izbacimo iz ishrane - zasićene masti, so, šećer… Ali, ako želite da budete zdraviji, nije dovoljno samo da izbegavate ono što je loše, već morate da se pobrinete i da unosite dovoljno namirnica koje su dobar izvor važnih nutrijenata.

Među najvažnijim nutrijentima svakako su i omega-3 masne kiseline, kojih često ne unosimo dovoljno, piše WebMD.

Šta ove masti čini tako posebnim? U pitanju su esencijalne masne kiseline koje imaju jako važnu ulogu u organizmu, od smanjenja rizika od stvaranja krvnih ugrušaka, do izgradnje ćelija mozga, a uz to štite i od bolesti srca i krvnih sudova, određenih tipova kancera pa čak i od slabljenja pamćenja izazvanog starenjem.

Preporučuje se da oko dva odsto ukupnog kalorijskog unosa u toku dana bude u vidu omega-3 masnih kiselina, što bi bilo oko dva grama za ishranu od 2.000 kalorija dnevno.

Masna riba kao što su losos i tuna su među najboljim izvorima omega-3 masnih kiselina, ali ima i još namirnica kojima možete povećati unos ovih zdravih masti.

Evo koje još namirnice sadrže omegu-3:

Mahunarke - Ne samo što su odličan izvor proteina, već recimo 200 grama tofua ima oko 1,2 grama omega-3 masti, dok šolja pasulja ima jedan gram (što je polovina dnevnog unosa). A to nije zanemarljivo kad uporedite razliku u ceni lososa i pasulja, naravno.

Bundeva - Poznata po visokom sadržaju zdravog beta-karotena, bundeva je bogata i omega tri mastima. Šolja pirea od bundeve ima oko 50 miligrama omege-3.

Jaja - Sadrže 13 vitamina i minerala i visokokvalitetne proteine, kao i omega-3 masne kiseline, a jedno (kuvano) jaje ima samo 70 kalorija.

Seme lana - Dve supene kašike mlevenog semena lana imaju oko 3,4 grama omega-3 masnih kiselina. Uz to, seme lana je i odličan izvor vlakana, što je razlog više da seme lana (mleveno je prijatnog orašastog ukusas) dodate u salate, kaše, jogurt ili smutije.

Orasi - Samo trideset grama oraha (oko ¼ šolje) sadrži oko 2,5 grama omega-3 masnih kiselina, što orahe čini jednim od najboljih izvora ovog esencijalnog nutrijenta. Uz to, ova količina jezgra oraha sadrži i oko 4 grama proteina i oko 2 grama vlakana, tako da je ovo voće odličan izbor za užinu u toku dana i sjajan dodatak salatama, smutijima ili jogurtu na primer.

Sedam najzdravijih orašastih plodova