Tanjug

"Kriminalci utiču na medije i političare, ali..."

Autor:

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio danas da je veliki broj uhapšenih u nedavnoj akciji policije, nažalost, pušten na slobodu i da su za to odgovorni pravosudni organi.

88
A- A A+
Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk


Stefanović je, na konstataciju novinara da je u nedavnoj akciji policije od oko 150 uhapšenih dosta njih pušteno na slobodu, objasnio da je, da bi se nekom odredilo policijsko zadržavanje, potreban stav tužilaca jer, kaže, policija ne može samostalno odrediti zadržavanje bez saglasnosti tužilaštva.

On je istakao da je policijska akcija bila veoma uspešna, navodeći da ti procesi ne mogu da se završe za dva dana i pozvao građane da imaju strpljenja.

"Šta ja da kažem policajcima kakvu poruku šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su - nažalost jesu, da se ja pitam ne bi ih pustio nikad i za takve slučajeve apsolutno je krivo pravosuđe", naveo je Stefanović.

Kako kaže, taj ko može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se ponovo šeta Beogradom je neodgovoran.

Ministar dodaje da je to, ipak, pravo sudova da samostalno donose odluke, ali i da to upravo pokazuje da je vlada u pravu kada traži pooštravanje sankcija.

"Mislim da su akcije bile uspešne, jer u akcijama kada pronađenete naoružanje, drogu, kada vršite kontrolu počinioca krivičnih dela, stavljate im do znanja da ne mogu mirno i spojkojno da žive u Srbiji", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Kaže da policija na taj način "stvara klimu" koja upozorava izvršioce krivičnih dela da Srbija "nije poligon za izvršenje krivičnih dela".

"Naravno da smo u tim akcijama gonili i one najteže koji su i ranije činili takva krivična dela. Dešavalo se da su neki najteži kriminalci padali na osnovnim delima, pa se iz tih istraga došlo do težih krivičnih dela", naveo je Stefanović.

Naglasio je da je važno ostvariti temeljnu istragu, koja će pružiti dovoljan broj dokaza da se "pritisnu" i druge osobe koji mogu biti svedoci u tom postupku.

"Mi znamo za nekog da je izvršilac najtežih krivičnih dela, ali nema dovoljno dokaza. Šta treba da radimo da pustimo to? Ja znam da bi neki voleli da ih pustimo na miru", ukazao je Stefanović.

Kaže da postoje saznanja da pojedini kriminalci utiču na medije i političare iz pozicije i opozicije, da izvrše pritisak na policiju da "ne radi ništa", kako bi kriminalci, kaže, "bili komforni u svojim audijima i mercedesima, da se voze gradovima i uživaju u trošenju novca koji ko zna kako su stekli, a da ne rade u preduzećima, ne vode kompanije i nije im tetka donela".

"U tom slučaju možete videti situaciju u kojima policija neće biti ta koja će ih ostaviti na miru. Za građanje ćemo se boriti da ti kriminalci nemaju mira na našim ulicama, odnosno da znaju da se baveći krivičnim delima u Srbiji neće ni obogatiti niti uživati u ilegalno stečenom novcu", zaključio je Stefanović.

Povezano

Sve vesti