• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKINUTA UREDBA: Hleb sad može da košta koliko se hoće

Izvor Beta Izvor Tanjug

Vlada Srbije ovoga puta nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "tipa 500", koja je određivala maksimalnu cenu "socijalne" vekne od 46 dinara.

   Prestala da važi uredba o socijalnom hlebu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tako je u četvrtak prestala da važi odluka doneta 2010. godine, zbog koje je Evropska komisija često imala primedbe jer je to bilo administrativno regulisanje cene nekog proizvoda, piše današnja "Politika".

Ministar trgovine Rasim Ljajić je za list izjavio da ne očekuje povećanje cene hleba, jer i danas u prodavnicama ima hleba koji se prodaje za 30 ili 40 dinara po vekni.

UKIDA SE HLEB po "socijalnoj" ceni?

"Ukoliko ovo proizvođači iskoriste ili dođe do bilo kakvih poremećaja na tržištu spremni smo da uredbu vratimo", istakao je Ljajić.

S prestankom važenja Uredbe pekari više nemaju obavezu da prave obaveznu količinu "socijalnog" hleba u odnosu na celokupnu proizvodnju hleba.

Kako podseća "Politika", udruženje "Žitounija" bilo je jedan od inicijatora ukidanja te mere za koju, kako su rekli, više nije postojala ekonomska opravdanost.

Predsednik tog udruženja Zdravko Šajatović ne očekuje da može da dođe do poremećaja na tržištu jer je u Srbiji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, registrovano 3.000 proizvođača hleba.

Prema njegovim rečima, učešće brašna u proizvodnji belog hleba je svega 30 odsto, što, kako je naveo, za pekare u ovom trenutku znači trošak od devet dinara, dok su ostali izdaci energija, aditivi, radna snaga, transport.

"Konkurencija je velika među proizvođačima. Imamo informacije sa terena da se vekna iz industrijskih pogona, u nekim gradovima Srbije, prodaje i za 22 ili 27 dinara. Jasno je da tu nema zarade. Ako je i ima, ona je skromna. Pekari to nadomešćuju kroz cene specijalnih vrsta hlebova i peciva koje nisu bile pod kontrolom", rekao je Šajatović za "Politiku".

Kako je dodao, još neki od razloga zbog kojih hleb ne bi trebalo da poskupi su dovoljne količine pšenica i brašna na domaćem tržištu.

Šajatović je rekoa da je pšenica rekordno rodila i bez obzira na nešto slabiji kvalitet ima je dosta i za domaće potreba i za izvoz, a ista situacija je i sa brašnom.

On je naglasio da zakon o trgovini propisuje da se privremene mere mogu donositi samo kada postoji ozbiljan poremećaj na tržištu, što sada nije slučaj.

Prema Uredbi o socijalnom hlebu, koja je poslednji put, pre ukidanja, objavljena u avgustu prošle godine, navedeno je da je proizvođačka cena hleba 38,68 dinara po vekni.

Proizvođači su bili u obavezi da proizvedu i stave u promet najmanje 30 odsto belog hleba u odnosu na ukupnu dnevnu proizvodnju.

Predstavnik "Žitounije" istakao je za "Politiku" da nijedna od država u okruženju ne ograničava cenu hleba koji je, po njihovim informacijama, najjeftiniji u Srbiji i Makedoniji. U Hrvatskoj je dvostruko skuplji, a u Sloveniji čak četiri puta.

Komentari 68

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pekar

Citam komentare i ne verujem svojim ocima. Pitam se kako do sad niko nije pitao zasto se ne ogranici cena mesa, mleka, jaja, sira vec je ostala ogranicena cena samo hlebu. Od kada postoji uredba cena struje za privrednike je skocila vise puta i to za vise od 60% a cena hleba je sve vreme bila ogranicena i to sa obaveznom kolicinom koja se mora proizvesti. Imam slucajeve da u neke svoje objekte moram da posaljem kolicinu belog hleba od 30% od ukupne kolicine iako cu ga na kraju dana otpisati a ako to ne uradim pretimi kazna od 1 milion. Kolega je platio kaznu jer je proizvodio crni hleb i prodavao po ceni ispod cene belog hleba jer se nije mogao boriti sa konkurencijom pa je samim tim bio u prekrsaju jer nije imao obaveznu proizvodnju od 30% belog hleba i platio kaznu. Niko ne racuna kolika je usteda na hlebu pa cu vam ja izracunati. Prosecna porodica kupuje jedan hleb i da cena hleba skoci za 10 dinara na 30 dana je udar na budzet 300 dinara pa se pitam da li je moguce da za mnoga veca poskupljenja koja imaju veci uticaj na kucni budzet niko nije izasao na ulicu pa bih podsetio na neka: - gorivo i to rastom akciza - smanjenj plata i penzija ( moram pomenuti da ne pomislite da sam bot) - tehnicki pregled i registracija - skolarine (ja sam nekada studirao za 100eura doduse pre 2000 godine ali sada ne smem ni da pitamo koliko kosta godina a diploma je verovatno jeftinija) - struja za privrednike - gas za sve i tako dalje. Cena hleba svakaoo nece skociti zbog alavosti pekara vec zbog glupe izjave da cemo psenicu izvoziti za Egipat koja je izazvala skok cene brasna za preko 30% ali cak ni to nece uticati na cenu jer je konkurencija suvise velika pa zato postovani kupci mozete mirno spavati jer ce barem hleba biti.

Namćor

A od seljaka pšenica otkupljena za 16 din. ! Ala će se neko ovajditi . Izlagači na sajmu nautike će da trljaju ruke kad im dođu srpski tajkuni da kupuju jahte !

Zoccc

Neka bude i 200d.vekna hleba.....trazili ste,glasali ste e sad se ..........znate vec sta ........ O sudbini moje dece odlucuju penzosi.........strasno !

special image