mondo.rs

Vesić: Rigorozne kazne za vlasnike ljubimaca!

Autor:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce, za koje će na jesen biti raspisan tender, ali je i najavio i rigorozne kazne za one koji svoje ljubimce šetaju bez povoca i ne čiste za njima.

105
A- A A+
pas pomerenac ljubimac životinja životinje štene Foto: MONDO/Lana Stošić

"Iz budžeta Grada Beograda za ovaj projekat (groblje za ljubimce) izdvojen je 101 milion dinara posredstvom Direkcije za građevinsko zemljište, a nalaziće se u Bloku 51, uz Ulicu surčinski put. Radovi će trajati od rane jeseni pa do kraja godine, tako da početkom 2020. godine građani mogu da očekuju prvo groblje za kućne ljubimce", rekao je Vesić i dodao da je svestan problema koji vlasnici imaju ukoliko im ugine kućni ljubimac.

Gostujući na TV Studio B, Vesić je ukazao i na problem fekalnog otpada kućnih ljubimaca po ulicama i najavio da će kazne za vlasnike ubuduće biti daleko veće nego danas, saopštio je Beoinfo.

Sa ovom rasom mora oprezno

"U gradu se najveći broj vlasnika ljubimaca ponaša odgovorno i vodi računa o svojim ljubimcima. Postoje, međutim, i neodgovorni vlasnici, zbog čega će biti uvedeno obavezno čipovanje ljubimaca i uzimanje DNK, na osnovu čega će se utvrđivati krivica i određivati kazna", rekao je Vesić.

On je istakao da će se rigorozno sankcionisati svi oni koji svoje ljubimce vode bez povoca i puštaju u gradske parkove, iako su za njih otvoreni posebni parkovi za ljubimce.

Trenutna kazna za ostavljanje psećeg izmeta na javnim površinama, prema važećem zakonu, iznosi 10.000 dinara.

- Članom 23. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda („Službeni list grada Beograda“, br. 37/11, 55/11, 34/14, 114/16 – dr. odluka i 19/17), propisano je da ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti, dok je članom 36. iste odluke propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara, kazniti za prekršaj fizičko lice ako isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja.

MONDO TV: DA LI ČISTITE ZA SVOJIM PSOM?

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti