Maduro Trampu: Kakav rat u 21. veku!?

Autor:

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro osudio je kao "suludu ideju" izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o eventualnom slanju vojnika u Venecuelu.

Maduro Trampu: Kakav rat u 21. veku!? Foto: screenshot/twitter/Nicolas Maduro/

"Govoriti o ratu u 21. veku je suludo. Čak i pomisao da pošaljete svoju vojsku u zemlju koja ima ljude da je zaštite je suluda, gospodine Tramp", rekao je Maduro u govoru u venecuelanskom Ministarstvu spoljnih poslova, objavljeno je na Twittter nalogu ministarstva, prenosi agencija TAS S.

On je u obraćanju u Karakasu okrivio SAD za pripremanje strane intervencije u zemlji zajedno sa članovima Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija.

"Niko neće ući u Venecuelu. Niko, uveravam vas, nijedan jedini osvajački vojnik, odakle god da dolazi. Uveravam vas kao glavnokomandujući Oružanih snaga Venecuele", istakao je Maduro.

Tramp je u nedelju izjavio da ne isključuje mogućnost upotrebe američkih oružanih snaga u Venecueli.

Huan Gvaido, lider opozicije u Venecueli i predsednik parlamenta, 23. januara se sam proglasio za privremenog predsednika na mitingu u glavnom gradu Karakasu.

Maduro je ovaj postupak nazvao državnim udarom koji je organizovao Vašington i poručio da prekida diplomatske odnose sa SAD.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je sa svoje strane pozvao na dijalog za rešavanje krize, dodaje TASS.

MOSKVA: KRIZU REŠITI RAZGOVOROM

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da se kriza u Venecueli može rešiti samo razgovorima vlasti i opozicije, javila je agencija RIA.

"Mi i dalje verujemo da je jedini način za izlazak iz krize taj da vlast i opozicija sednu za pregovarački sto", rekao je Lavrov.

On je dodao da će se "u suprotnom dogoditi promena režima kakvu je Zapad obavio mnogo puta".

Velike evropske države juče su se pridružile Americi i priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

SVE O KRIZI U VENECUELI:

KRIZA U VENECUELI: Zašto, kako, ko? (FOTO)

Povezano

Sve vesti