MONDO/Beta

U januaru višak u državnoj kasi tri puta veći od plana

Autor:

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je danas da je u januaru suficit bio tri puta veći nego što je planirano, što "daje osnova za optimizam po pitanju ekonomske situacije u 2019. godini".

13
A- A A+
siniša mali Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar Mali kaže da građani mogu da se nadaju da će biti povećanja plata i penzija i izgradnje novih mostova i puteva, ovaj put kroz realne prihode a ne preko kredita.

Mali je rekao da Srbija već tri godine uzastopno ima neplanirano više novca u budžetu, a prošle godine je suficit bio 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno šest miliona evra više od plana.

Mali je negirao da je Vlada namerno planirala slabije ekonomske parametre da bi mogla da se hvali boljim rezultatima i rekao da je to besmislica, jer je budžet pravljen realno i konzervativno.

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

"Stopa nezaposlenosti je 2013. godine bila 25,9 odsto, svaki četvrti Srbin nije imao posao. Sada je, u novembru 2018. godine, ta stopa 11 odsto. I dalje se borimo za svako radno mesto i za svaku investiciju, ali Srbija više nije prezadužena zemlja", rekao je Mali.

Ministar je rekao da je udeo duga u BDP-u sada oko 50 odsto, a da je ta cifra bila iznad 70 odsto na početku procesa fiskalne konsolidacije.

Skupština: Usvojen budžet za 2019.

"Srbija je sada mnogo spremnija i otpornija (na eventualnu krizu) i ovo su pokazatelji da je Srbija na dobrom putu ekonomskog oporavka", rekao je on.

"Pokrivenost uvoza izvozom je sada 74 odsto, jer je otvoren veliki broj fabrika, uglavnom stranih kompanija koje izvoze iz Srbije. Inflacija je oko dva odsto, dinar je jači ili isti u odnosu na evro već par godina i postali smo potpuno ekonomski stabilni i jaki. Sada je cilj šta i kako raditi dalje. Treba nastaviti sa strukturnim reformama, da se unapredi rad javnih preduzeća i javne uprave i da se što veći broj usluga i aktivnosti radi 'onlajn'", rekao je on.

Povezano

Sve vesti