KONAČNO: Matematičke gimnazije dobijaju zasluženo

Autor:

Ogromni rasadnici talenata - beogradska Matematička gimnazija i novosadska "Jova Jovanović Zmaj" dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.

3
A- A A+
Djaci matematička gimnazija Foto: Mondo/Goran Sivački Djaci matematička gimnazija

Najavu konačnog dobijanja statuta koji ove dve gimanzije zaslužuju decenijama najavio je u parlamentu ministar prosvete Mladen Šarčević .

"Uvodimo termin 'ustanova od posebnog nacionalnog interesa'", rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Instutut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Instutut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.

BRAVO DECO: Šest medalja za naše programere

"Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obrazovanje promoviše kao najbolje", rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi, pevanju ...

Gimanzija "Jova Jovanović Zmaj", koja je odškolovala 77 akademika, koja ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i francuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Hoće na Kembridž, pa da bude nastavnik u Srbiji

Ministar je dodao da novi status neće donositi dodatne finansijske naknade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Izvor: MONDO

Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu.

Sve to predviđeno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji - Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji.

Cilj Ministarstva je da se kvalitet obrazovanja vidi, kaže Šarčević dodajući da će tražiti da u okviru ustavnih reformi srednjoškolsko obrazovanje postane obavezno.

Ministar je naveo i podatak da je u prosveti razne obuke prošlo 26.000 ljudi i da to ne može da ne da rezultat.

Šarčević je danas pred parlamentom govorio o setu zakona iz te oblasti, među kojima su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

Povezano

Sve vesti