NOVO (NE)DELO: Policija traži stavku "priprema ubistva"

Autor:

MUP predlaže uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakonik - pripremanje krivičnog dela teško ubistvo, kako počinioci ne bi prolazili sa blagim kaznama za druga dela.

1
A- A A+
Zatvor Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je cilj preventivno delovanje i sprečavanje dešavanja ovakvih ubistava na ulicama Srbije.

"Želimo da na ovaj način prevaziđemo nedostatke sa kojima se susrećemo u praksi. U ovom trenutku shodno važećoj regulativi, kada imamo određene dokaze da neko priprema ubistvo, za to ga ne možemo procesuirati, već eventualno za neko blaže krivično delo, kao što je nedozvoljeno držanje oružja“ rekao je Rebić, obrazlažući predlog koji MUP priprema.

On je istakao da su spekulacije da bi zbog uvođenja ovog krivičnog dela na stotine građana moglo da završi u pritvoru potpuno apsurdne.

"Policija, nadležna tužilaštva i sudije će hapsiti i određivati pritvor, kao i uvek, samo u slučajevima kada za to postoje konkretni dokazi. U Srbiji je od 2013. godine na snazi tužilačka istraga koja podrazumeva da policijski službenici rade isključivo po nalogu tužioca, prikupljaju dokaze, tužilac procenjuje te dokaze i na kraju sudija za prethodni postupak donosi odluku o pritvoru, ukoliko smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza", podsetio je Rebić.

Oslobođenima iz "stečajne mafije" milioni odštete!

On je potcrtao da će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, predstavnici MUP-a sa pomenutim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

"Ona se sastoji od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija. Sasvim sam siguran da ćemo svi zajedno temeljno razmotriti ovaj predlog i da će on, ukoliko procenimo da je to adekvatno, naći mesto u predlogu izmena Krivičnog zakonika, sa kojima će se potom izaći pred Narodnu skupštinu", rekao je Rebić.

Srbija "Crnom Gruji" mora da plati 6.000 evra!

Iako u MUP-u odbacuju mogučnost zloupotrebe pritvaranja (u slučaju za pripreme ubistva), advokati i pravni eksperti upozoravaju da je Srbija i pred Evropski sudom za ljudska prava u Strazburu  prepoznata po praksi olakog pritvaranja i zloupotrebe ovog pravnog instituta.

Kao posledica toga su i visoki iznosi naknada koje poreski obveznici preko budžeta plaćaju kao odštetu zbog nelegalnog zatvaranja.  

Joca Amsterdam tuži državu za 65 miliona

Povezano

Sve vesti