• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ko to kaže, ko to kaže...": Srbija je već u svemiru

Izvor mondo.rs

Srbija nije mala da bi se bavila svemirom, to pokazuje nedavno potpisani memorandum s o tehničkoj saradnji s Rusima, ali i aktivnosti domaće "svemirske" zajednice. Portal Tango6 je razgovarao sa članovima fondacije Serbian Case for Space

    Srbija i svemirsko pravo -Serbian Case for Space Izvor: Mondo kolaž

Izvor: Mondo kolaž

Srbija je nedavno, prilikom posete ruske delegacije predvođene predsednikom Vladimirom Putinom, potpisala Memorandumu o razumevanju i saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne sa državne korporacije za kosmičke aktivnosti Roskosmos.

Šta nam je sve dobro doneo Putin? (GRAFIKA)

Ali to nije ni prvi ni jedini dokument koji pokazuje da je Srbija zainteresovana i za "kosmičke" stvari. Potpisnici smo četiri od pet glavnih međunarodnih sporazuma u toj oblasti, a da oni predstavljaju set različitih međunarodnih ugovora, koji podržavaju Sporazum o kosmosu ili Sporazum o svemiru, piše portal Tangosix.rs.

Šume i klime

Članovi fondacije Serbian Case for Space svoje projekte javno objavljuju na njihovom sajtu. Za sada je javnosti dostupan njihov prvi projekat pod nazivom "Šume i klima2, koji su radili sa organizacijama "Jedan Stepen" i Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana (CRNOG) uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. Fondacija planira dva projekta za ovu godinu: procena svemirskih industrijskih kapaciteta u Srbiji, i Space Hub - praktična i teorijska znanja mladima zainteresovanim za svemirsku oblast, najavljuje Tango6.

Pored Sporazuma o kosmosu, prvog krovnog dokumenta koji postavlja sva najznačajnija prava i standard za svaku aktivnost koja ima bilo kakvu vezu sa svemirom, tu su i Konvencija o odgovornosti za štetu učinjenu u kosmosu, Konvencija o registraciji svemirskih objekata, zatim Konvencija o spašavanju astronauta. Jedino nam fali potpis na Sporazum o Mesecu, koji ima mali broj potpisnica zbog kontroverzi oko komercijalizacije i ekonomskog iskorišćavanja resursa u kosmosu.

Sledeći korak trebalo bi da bude članstvo Srbije u Komitetu za miroljubivu upotrebu svemira,

"Činjenica da je Srbija potpisala 4 od 5 sporazuma u vezi sa svemirskim pravom, svrstava je u grupu zemalja koje su se obavezale da će poštovati norme međunarodnog svemirskog prava, a sa druge strane predstavlja sjajan temelj za nas koji želimo da se bavimo tim pravom", kaže za Tangosix.rs član fondacije Serbian Case for Space Boško Vojkić, stručnjak za svemirsko pravo i telekomunikacije.

Boško je uspešno završio master studije svemirskog prava i telekomunikacija na Univerzitetu Paris Saclai / Paris-Sud i na Institutu za svemirsko pravo i telekomunikacije u Parizu.

Osnova postoji i otud i postojanje srpske organizacije Serbian Case for Space, koju su 2017. osnovali s ciljem da se zainteresovani za svemirsku oblast motivišu i pokrenu, Anja Nakarada Pečujlić i Marko Pajović.

ISTORIJA: Proklijale prve biljke na Mesecu (FOTO)

Ideja je nastala nakon što je Anja, doktorant i asistent istraživač na Univerzitetu u Kelnu gde radi na svojoj doktorskoj tezi iz oblasti svemirskog prava, imala praksu u Evropskoj svemirskoj agenciji, a pre toga Nemačkoj svemirskoj agenciji.

Fondacija ima tri cilja: “popularizacija svemira” kroz različite aktivnosti, kao što su predavanja, dovođenja ljudi iz različitih oblasti i industrija da pričaju o svemiru; umrežavanje privatnog, državnog i nevladinog sektora gde je već ostvarena saradnja sa Evropskim centrom za svemirsko pravo; i treći pristup Komitetu za miroljubivu upotrebu svemira.

ISTORIJA! NASA stigla do najudaljenijeg objekta VIDEO

Suosnivač je Marko Pajović, istraživač u oblasti svemirskog prava, zainteresovan i za industrije u toj oblasti, a članovi advokat Andrej Đurmez, magistar korporativnog prava, a pored Vojkić tu je i organizator NASA SpaceApp u Srbiji, softverski inženjer Ivan Stanojević.

Ali bavljenje svemirom ne ograničava se na pravu, već i na praktičnim stvarima, poput aplikacija. Stanojević je razvio jednu koja će moći u budućnosti da ukaže na rizična požarna mesta. Takođe, primena podataka je proširiva na agro kulturu, ali se može koristiti i u zdravstvu. Recimo, merenjem indeksa polena u vazduhu, mi putem satelita otkrivamo da li je moguća elergijska reakcija.

I SLOVENCI U SVEMIRU: Odobrene pare za dva satelita

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jalijas

Jel ima neko suvog stavolja,prasici mi imaju p.....v.

Smučić Ordenko

Odavno su nas lansirali ...

Mile M...

Pa da, mi smo nebeski narod... I onda je mrmot zavio...

special image