Epidemija gripa na vrhuncu

Autor:

Grip u Srbiji uzima maha, a samo u protekloj nedelji je evidentirano oko 20.000 novoobolelih. Za nedelju ili dve očekuje se smanjenje broja novih slučajeva.

Epidemija gripa na vrhuncu Foto: Guliver/Getty Images/vladans

Epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić izjavila je jutros da je prema poslednjim podacima na teritoriji Beograda preminulo osam osoba od gripa, odnosno od bolesti povezane s gripom.

Ona je na RTS-u rekla da je sada na vrhuncu epidemija gripa, a da se očekuje da za nedelju ili dve počne opadanje broja obolelih.

"Ne bih pravila paniku vezano za obolevanje sa smrtnim ishodom zbog toga što svake godine u svetu umre od 350.000 do 500.000 osoba od posledica gripa", rekla je Garotić Ilićeva.

"Mi svake godine, kako na teritoriji Beograda tako i na teritoriji Srbije, registrujemo smrtne ishode. To je bilo i u vreme pandemije, a od tada mi sprovodimo nadzor nad teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da kod svih tih slučajeva radi se laboratorijska potvrda gripa i znamo da je osoba koja je doživela smrtni ishod i imala grip", objasnila je ona.

Prva žrtva gripa u Leskovcu

Muškarac star 59 godina prva je žrtva gripa u Leskovcu. On je preminuo na internom odeljenju leskovacke Opšte bolnice u sredu zbog komplikacija izazvanih virusom gripa, javljaju mediji. Ovaj pacijent je bio u teškom stanju jer je bolovao od hronicnih bolesti, odnosno od srčane i bubrežne insuficijencije, prenose "Novosti". U bolnicu je primljen prošle nedelje zbog kardioloških problema, ali je u meduvremenu došlo do dalje komplikacije njegovog zdravstvenog stanja kada su i analize potvrdile da ima virus gripa. U leskovačkoj bolnici trenutno osmoro bolesnika ima virus gripa, a kako se navodi, njihovo stanje je stabilno.

Među umrlima su hronični bolesnici, kardiovaskularni, sa dijabetesom i gojazne osobe, rekla je dr Garotić Ilić i dodala da prema zvaničnim podacima nijedna osoba koja je umrla nije bila potpuno zdrava.

Podsetila je da je AH1N1 svinjski grip čija je pandemija vladala 2009. godine kada je na teritoriji Beograda u klinikama umrlo 33 osoba, s tim što je 18 ljudi bilo iz Beograda, kao i da je na nivou Srbije oko 140 osoba umrlo.

"Bilo je tada trudnica, ali tada smo takođe radili laboratorijsku potvrdu tako da smo znali da je smrtni ishod bio povezan s gripom, ali svake sezone nevezano da li je AH1N1 koji nam je u cirkulaciji od 2009. godine do sada u više sezona bio, bilo da se radi o nekom drugom tipu podvirusa, registruju se smrtni ishodi i kod mladih osoba", navela je dr Garotić Ilić i dodala da to nije specifičnost ovog tipa gripa.

Istakla je da hronični bolesnici ne treba mnogo da čekaju i da treba da se obrate lekaru ako osete neko oslabljeno ili otežano disanje.

"Zdrave osobe treba da se jave ako temperaturu ne mogu da skinu u roku do tri dana i ukoliko osete neke tegobe koji nisu očekivali", rekla je dr Garotić Ilić.

Raspust je produžen, pa je smanjen rizik prenosa među školskom decom, kao i predškolskim grupama, zaključila je.

Grip kosi: 105.000 obolelih, 29 preminulo

Ovo treba da znate o gripu

Tagovi:

Povezano

Sve vesti