KAMERE PO CELOM GRADU: Da li ste za? (GRAFIKA)

Autor:

Najavljeno je postavljanje bezbednosnih kamera na mnogim lokacijama u Beogradu. Policija poručuje građanima da ne brinu za svoju privatnost.

KAMERE PO CELOM GRADU: Da li ste za? (GRAFIKA) Foto: Data Media Market/Mondo

/grafika: Aleksandra Ranković, Data Media Market/

"Siguran grad", naziv je akcije koju će sprovesti Ministarstvo unutrašnjih poslova, a reč je o postavljanju oko 1.000 video-kamerana oko 800 pozicija u Beogradu u narednih nekoliko godina.  

Najave iz policije jedni podržavaju, drugi poručuju da bi to moglo da ugrozi privatnost građana, i da bi mogle da budu upotrebljavane "selektivno". Iz policije, pak poručuju, da se ne plašimo.

Valja podsetiti na slučaj iz 2011. godine, kada su devojku i muškarca sigurnosne kamere MUP snimile u ljubavnom zanosu na parkingu Beogradske arene a taj je snimak dospeo na internet.  Tom prilikom neko iz policije je počinio krivično delo iz člana 144 Krivičnog zakonika, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora (ustupanje snimljenog video-materijala i njegovo emitovanje) ali je javnost uskraćena za informaciju da li je neko zbog toga i i odgovarao.

Činjenica je da u mnogim evropskim gradovima postoji isti sistem video-nadzora. Isto tako je činjenica da su snimci sa bezbednosnih kamera u, recimo, gradskom prevozu, doprinele da pojedini nasilnici budu uhvaćeni, kao onaj što je napastvovao devojčicu u tramvaju.

"Građani nemaju nijedan jedini razlog da sumnjaju da će postojati minimum ili promil mogućnosti zloupotreba", poručio je nedavno direktor policije Vladimir Rebić i izneo tvrdnju da će postavljanje tolikog broja kamera u velikoj meri doprineti većoj bezbednosti građana.

Da li imaju pravo da nas snimaju po zgradama?

kamere, bezbednost Foto: Data Media Market/Mondo


Ideja je da se video-nadzorom "pokrije" svaka važnija ulica i prolaz u cilju povećanja bezbednosti građana i sprečavanja, ali i brzog hapšenja izvršilaca krivičnih dela, kažu predstavnici MUP-a.

Ministar Nebojša Stefanović je nedavno rekao da su kamere, koje su ranije postavljene, dale rezultate u konkretnom slučaju pošto je počinilac krivičnog dela brzo identifikovan i uhapšen, jer na putu do mesta izvršenja krivičnog dela nije bio maskiran.

"Moći ćemo da utvrdimo iz kog pravca je neki kriminalac došao, iz kojeg ulaza ili iz kojih kola je izašao, gde je stavio kacigu ili masku na lice, kao i sa kim je bio", naveo je Stefanović.

kamere, bezbednost Foto: Data Media Market/Mondo

Ovako obiman sistem video-nadzora u Beogradu trebalo bi da bude uspostavljen u naredne dve do tri godine, a plan je da se širi ka autoputu i magistralnim putevima.

Policija je pripremila detaljan plan lokacija za postavljanje kamera na osnovu prethodno urađenih analiza izvršenja krivičnih dela. 

"Ovo će omogućiti lakši rad policije i podići svest kod građana da ne čine protivpravno ponašanje da ne bi bilo sankcionisani... Fokus će biti na sprečavanju činjenja najtežih krivičnih dela, ubistava i drugih dela koja izazivaju uznemiravanje građana", rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

kamere, bezbednost Foto: Data Media Market/Mondo

Veliku pažnju izazvale su kamere namenjene za prekršaje u saobraćaju. Pojedine snimaju prekoračenje brzine, druge prolaske kroz crveno svetlo, a treće kretanje žutom trakom.

"Jedan deo kamera biće opredeljen za otkrivanje saobraćajnog prekršaja crvenog svetla, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona suprotno pravilima, nepropisno preticanje", najavio je direktor policije.

SPISAK LOKACIJA KAMERA

kamere, bezbednost Foto: Data Media Market/Mondo

Povezano

Sve vesti