Kim će dva i po dana putovati vozom do Trampa!?

Autor:

Vijetnam se priprema za predstojeći sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una, koji će u Hanoj doputovati vozom preko Kine, javila je agencija Rojters.

6
A- A A+
Kim Džong Un i Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuchi, File Kim Džong Un i Donald Tramp

Kimu će možda trebati bar dva i po dana putovanja vozom da bi prešao na hiljade kilometara iz Pjongjanga kroz Kinu do Vijetnama, što znači da bi trebalo da krene krajem nedelje da bi stigao 25. februara, kako je planirano.

Voz će se, kako navode izvori, zaustaviti na vijetnamskom graničnom prelazu Dong Dang, odakle će Kim ostatak puta od 170 kilometara nastaviti automobilom.

Rojters navodi da je voz omiljeno prevozno sredstvo Kima, kao i njegovog oca i dede.

Tri druga izvora bliska pripremama sastanka rekla su britanskoj agenciji da je preferirana lokacija za samit, koji se održava 27. i 28. februara, rezidencija vijetnamske vlade iz kolonijalnog doba u centru Hanoja.

Svi izvori, međutim, napominju da je moguća promena plana.

Vijetnamski premijer je u utorak komitetu za organizovanje samita poručio da je bezbednost tog skupa prioritet, objavljeno je na sajtu vijetnamske vlade.

Preko puta rezidencije vijetnamske vlade nalazi se hotel "Metropol" koji je rezervna lokacija za održavanje sastanka, naveli su izvori

Moguće je i da će Kim, tokom boravka u Hanoju, odsesti u hotelu "Melia".

Tramp je sinoć izjavio da želi da Severna Koreja okonča svoj nuklearni program, ali da ne žuri i da se na Pjongjang ne vrši pritisak oko roka za to.

Tramp zakazao sastanak s Kimom Džong-Unom u Vijetnamu

On je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da sankcije protiv Severne Koreje ostaju na snazi i dodao da ta zemlja u skorije vreme nije izvela neklearne ili raketne probe.

"Ne žurim. Nema testiranja. Dokle god nema proba, ja ne žurim. Ukoliko do toga dođe, to je već nešto drugo. Voleo bih da vidim konačnu denuklearizaciju Severne Koreje", rekao je Tramp.

Tramp je prethodno u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom o predstojećem samitu sa severnokorejskim liderom rekao da očekuje veliki napredak.

Povezano

Sve vesti