Tači: Ili dogovor, ili destabilizacija regiona

Autor:

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači poručio da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona.

Tači: Ili dogovor, ili destabilizacija regiona Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Obraćajući se prisutnima na konferenciji "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija", među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

"Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region. Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči", rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Ljilja nova premijerka Kosova?

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosleđivati parlamentu.

Pred predstvnicima opozicionih stranak, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

Dačić: Razgraničenje je zvanična ponuda Albancima

"Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom", rekao je Tači dodajući da status kvo nije dobar za Kosovo.

"Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom", rekao je Tači, preneo je prištinski Zeri.

Povezano

Sve vesti