Kroz Srbiju prošlo više od milion migranata

Autor:

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas u Istanbulu da je od početka migrantske krize do danas na teritoriji Srbije registrovano više od milion migranata.

0
A- A A+
migranti, migrantska kriza, smeštaj, gavrila principa izbeglice izbeglica Foto: Mondo/Goran Sivački

Srbija je, kako je istakao, reagovala odgovorno trudeći se da očuva bezbednost građana, a ujedno poštujući osnovna ljudska prava migranata.

Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Turskoj, naglasio da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smeštaj, saopštio je MUP.

"U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smešteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Republici Srbiji. Kontinuirano radimo na unapređenju i jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila, kako u normativnom, tako i operativnom smislu. U cilju unapređenja ove oblasti, usvojili smo novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli, a oblast migracija regulisana je i Zakonom o upravljanju migracijama", istakao je Stefanović.

On je rekao da se ne sme zanemariti ni činjenica da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

Povezano

Sve vesti