mondo.rs

Najveći problem današnjih tinejdžera

Autor:

Možete li da pretpostavite šta je najveći problem današnjih tinejdžera?

Najveći problem današnjih tinejdžera Foto: Guliver/Getty Images/KatarzynaBialasiewicz

Nisu telefoni i tehnologija, mada je povezano sa tim... Najveći problem današnjih tinejdžera je - mentalno zdravlje!

Novo istraživanje koje je sproveo Pew centar za istraživanje je pokazalo da sedmoro od desetoro tinejdžera anksioznost i depresiju izdvaja kao glavne probleme sa kojima se suočava.

Iako se adolescencija najčešće povezuje sa buntom, važno je razlikovati tipično tinejdžersko ponašanje od anksioznosti i depresije, mentalnih stanja za koje postoji dijagnoza.

Iako su vršnjačko nasilje, zloupotreba psihoaktivnih supstanci i alkohola, kao i nasilje uopšte, takođe navedeni kao problemi, mentalno zdravlje je najveći problem za 920 ispitanih tinejdžera. Samo četiri odsto ispitanih adolescenata nije zabrinuto za svoje mentalno zdravlje, dok 26 odsto njih smatra da anksioznost i depresija nisu tako strašni problemi.

"Ono što je tinejdžerima najpotrebnije je da znaju da mogu da izraze sebe bezbedno, da ih niko neće osuđivati, i da neće uplašiti onoga kome se poveravaju, kome poveravaju svoje misli i osećanja, bez obzira na to da li je reč o roditelju ili nekoj drugoj odrasloj osobi", kaže psiholog dr Lindzi Henderson.

MONDO TEMA Depresija ne bira: Evo kako da pomognete

Pored toga što su današnji tinejdžeri pod većim pritiskom nego prethodne generacije, da budu akademski uspešni, problem je i u tome što oni ne znaju za život bez društvenih mreža.

Direktor Klinike za poremećaje anksioznosti kod dece i adolescenata, dr Filip Kendal, smatra da strah od toga da će nešto propustiti, kao i pritisak da prikažu život u najboljem svetlu na društvenim mrežama, povećava anksioznost kod tinejdžera.

Dr Henderson kaže da mnogo toga zavisi od reakcije odrasle osobe kojoj se tinejdžer poverava, u vezi sa bilo čim.

"Ako vas prestraši ono što čujete, dajte sve od sebe da ostanete smireni dok ste sa tinejdžerom/tinejdžerkom, a zatim, ako je potrebno, potražite stručni savet. Raspitajte se dobro o svemu, edukujte se o određenoj temi. Dajte mu/joj do znanja da je voljen/a i prihvaćen/a bez obzira šta vam kaže", savetuje dr Henderson.

Ovo treba da znate o depresiji

Nije sramota ići kod psihijatra, uskoro i onlajn čet

Povezano

Sve vesti