mondo.rs,Beta,Tanjug

Dodik: Odvojićemo se od Bosne, ako se promeni ime RS

Autor:

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko Ustavni sud te zemlje usvoji inicijativu o promeni imena Republike Srpske, "u Republici Srpskoj sesti i doneti odluku o svom statusu", i da je on za nezavisnost.

33
A- A A+
Milorad Dodik Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

On je, gostujući u emisiji Upitnik Radio televizije Srbije, rekao da je stav vlasti i opozicije u Republici Srpskoj (RS) da se donese oduka o statusu, ako inicijativa Stranke demokratske akcije dođe na razmatranje pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Raspisaćemo referendum i odvojiti se od Bosne, rekao je Dodik, navodeći da bi taj potez imao podršku bar desetak država.

On je rekao da računa na reakciju Amerike i Evropske unije, ali da bi taj potez bio zapravo reakcija RS.

Dodik je rekao i da će se rešenje za Kosovo odraziti i na Republiku Srpsku jer "ako neko dobije pravo da kaže kako donosi odluku o otcepljenju Kosova od Srbije, zašto to prvo ne bi imao i neko drugi".

"Ako je nekom prihvaćeno to pravo, mi smatramo da možemo da se pozivamo na to i mi ćemo se pozvati na to pravo", rekao je Dodik.

On je rekao da je RS odlukom njene Skupštine "onog momenta kad se Kosovo samoproglasilo nezavisnim" rekla da kad Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to znači i pravo RS da se odvoji.

Kako je ocenio, u takvoj konstelaciji "ni Hrvati u Bosni neće propusti priliku da se odvoje", a i Bošnjaci će shvatiti da je i za njih to najbolje.

On smatra da ne može da dođe do rata u Bosni, dodajući da bi se vojska i SIPA odmah "raspali", dok kantonalna policija ne može preko entitetske granice.

Izetbegović: Ako Srbija prizna Kosovo...

Govoreći o svom položaju u Sarajevu, on je rekao da nije otišao u Predsedništvo kako bi ojačao Bosnu već poziciju RS i ocenio da "Bosna danas nije ni na nebu ni na zemlji".Ima puno otvorenih pitanja, rekao je Dodik, navodeći da je možda na početku napravljena greška kad je Bosna ovako "slepljena" Dejtonskim sporazumom.

Prema njegovim rečima, možda je trebalo sprovesti razgraničenje, pa bi Bosna danas bila stabilnija.

On je rekao da RS traži da se poštuje Dejtonski sporazum, kao i da će RS ojačati svoj Ustav jer je Visoki predstavnik oduzeo mnoge njene nadležnosti.

Povezano

Sve vesti