mondo.rs

Hranom pobedite bolesti

Autor:

Doktor otkriva koje namirnice treba da jedete, kako biste pobedili bolesti i zapaljenja u tela.

Hranom pobedite bolesti Foto: Guliver/Getty Images/nensuria

Šta biste rekli kada bi vam neko rekao da uvođenjem manjih promena u ishanu možete drastično da poboljšate zdravlje? Britanski doktor Rupi Odžla tvrdi upravo to!

On objašnjava da se hranom neke bolesti mogu izlečiti, neke kontrolisati i ublažiti simptomi – uključujući dijabetes, depresiju, visok krvni pritisak...

"Možda vam to zvuči čudno, ali smatram da, ne samo da se hrana može koristiti kao lek, već da je ono što stavljate na tanjir najveća zdravstvena intervencija koju možete da napravite", kaže dr Odžla.

Najzdravije zemlje na svetu: Evo gde je Srbija

Doktor kao primer navodi zapaljenje u organizmu, dodajući da je to krivac za neke od čestih bolesti modernog doba.

Ovo podstiče zapaljenje

Ishrana sa malo vlakana, manjak nutrijenata, preveliki unos šećera, previše stresa, društvena izolacija, preterana upotreba antibiotika, nedostatak sna i višesatno sedenje podstiču zapaljenja u telu.

"Kada govorim o zapaljenju, ne mislim na otekli zglob posle povrede, niti na crvenilo oko posekotine. Govorim i o povišenom krvnom pritisku, srčanim bolestima, demenciji, dijabetesu, problemima sa mentalnim zdravljem, jer sve to ima veze sa disbalansom tj. zapaljenjem u telu na ćelijskom nivou".

Zapaljenje je normalna reakcija tela na povredu ili infekciju, a do toga dolazi kada mozak šalje signal imunom sistemu da je telu potrebna pomoć. Međutim, to traje kratko, koliko je potrebno da se organizam izbori, a problem nastaje kada u telu postoji manje zapaljenje duži vremenski period. Rezultat toga mogu da budu razni simptomi, od stalnog umora, preko problema sa koncentracijom, iritacijom kože, bolom, poremećajem raspoloženja, do srčanih bolesti.

Evo zašto morate da jedete masti

Dr Rupi Odžla tvrdi da zapaljenje možete da kontrolišete pravilnom ishranom i tako sačuvate svoje zdravlje!

Protiv zapaljenja

Ove stvari imaju antizapaljenska svojstva: vreme provedeno u prirodi, hrana koja sadrži vlakna, ishrana bogata zdravim mastima i raznobojnom hranom biljnog porekla, dovoljno sna, fizička aktivnost.

Nekoliko studija je pokazalo da postoje velike prednosti vegetarijanske ishrane, kada je reč o smanjenju zapaljenja u organizmu. Sa druge strane, ishrana koja podrazumeva dosta rafinisanog šećera i ugljenih hidrata, životinjskog proteina i obrađenih namirnica, masti lošeg kvaliteta, povezuje se sa zapaljenjem u telu.

"Dakle, time što ćete jesti više biljnih namirnica i unositi vlakna, zdrave masti iz oraha i semena, a manje životinjskog proteina, smanjićete zapaljenje u telu", kaže dr Odžla.

On dalje objašnjava da je najbolje da zdrave masti unosite iz masne ribe, ali i orana, semenki bundeve, suncokreta, ekstra-devičanskog maslinovog ulja jer "sve to dokazano ima antizapaljenska svojstva".

Jedite ovo da izbegnete grip

"Takođe, preporučujem više voća i povrća jarkih boja, poput jabuka, graška, bundeva... Sadrže hemikalije koje se zovu polifenoli, a koje utiču na proces zapaljenja slično kao što lekovi utiču na bol ili artritis".

Poseban akcenat lekar stavlja na zeleno povrće – brokoli, kelj, spanać... a savetuje da ih jedete svakodnevno.

Pet odličnih izvora najzdravijih masti

"Možda sve ovo zvuči dosadno, ali nadam se da će vas  podstaći da eksperimentišete i istražite na koje sve načine hranu možete da koristite kao lek", zaključuje dr Odžla.

Povezano

Sve vesti