mondo.rs,Tanjug

Slučaj profesorke FON-a: Greh je imati troje dece?

Autor:

Zorana Mihajlović osudila postupak kojim se nad profesorkom Fakulteta organizacionih nauka Vesnom Todorčević vrši diskriminacija samo zato što je kao majka iskoristila zakonsko pravo na porodiljsko odsustvo.

24
A- A A+
diploma, doktorat, student, studemti, master, školstvo, škola, univerzitet, fakultet, obrazovanje, profesor, učitelj, nastavnik Foto: MONDO/Stefan Stojanović"Ukoliko ova žena zaista nije unapređena samo zato što je na porodiljskom odsustvu, to je nedopustivo. Neprihvatljivo je da bilo koja zaposlena žena snosi sankcije i nema mogućnost da napreduje u karijeri samo zato što se ostvarila u ulozi majke.

Njeno zakonsko pravo je da iskoristi porodiljsko odsustvo i brine o detetu, a jedini argument za profesionalno napredovanje treba da budu akademska dostignuća i ostvareni učinak", saopštila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Potpredsednica vlade, koja je i sama univerzitetska profesorka, istakla je da je ženama u naučnoj zajednici teže da napreduju jer nije lako uskladiti profesionalne i obaveze u domaćinstvu, jer one i dalje dvostruko više vremena provode u obavljanju neplaćenih kućnih poslova, te da je nedopustivo žene dodatno kažnjavati zbog toga.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković saopštila je danas da bi trebalo sprovesti postupak u slučaju profesorke  Todorčević kako bi se ustanovilo da li je reč o diskriminicaji.

U saopštenju je ukazano da na osnovu medijskih objava nije
moguće precizno zaključiti da li je nešto diskriminacija
ili ne, a poverenica je pozvala profesorku Todorčević da se obrati instituciji kako bi se utvrdilo da li je reč o diskriminaciji ili povredi nekog drugog prava.

Mediji su preneli da gotovo godinu dana profesorka Fakulteta organizacionih nauka Vesna Todorčević čeka da postane redovni profesor, a angažman joj, kako kaže, koče kolege, kojima, između ostalog, smeta to što je izostajala sa nastave zbog porodiljskog odsustva.

"Nikakvu privilegiju ja ne tražim zbog činjenice da sam majka troje dece. Dakle, ja ispunjavam sve uslove propisane pravilnikom za izbor u zvanje redovnog profesora, isto kao neko ko nema dece, ali se činjenica da ja imam decu koristi kao osporavajući argument, umesto da se samo gledaju moji rezultati", navodi dr Vesna Todorčević za N1.

Verujete li u muške i ženske poslove? (ANKETA)

Povezano

Sve vesti