Tanjug

Drama u Beču zbog dodele medalje Palmi (VIDEO)

Autor:

Oko počasne zlatne medalje koju je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig prošle nedelje uručio Draganu Markoviću Palmi prilikom njegove posete glavnom gradu Austrije, izbio je spor...

Drama u Beču zbog dodele medalje Palmi (VIDEO) Foto: Tanjug/Dušan Aničić


Prilikom uručenja medalje Ludvig je rekao da ovo priznanje Beč retko dodeljuje, podvukavši značaj i ukazao da je odluka o uručenju doneta zbog doprinosa Palme na jačanju odnosa dve zemlje.

Uručenje medalje naišlo je na kritiku iz Austrije zbog Palminih stavova prema homoseksualcima.

Na Twitteru je kritikovano što je Ludvig dao medalju jednom homofobu.

Glavni urednik magazina "Falter" Florian Klenk upitao je bečku Socijaldemorkatsku partiju (SPO) zašto je medalja data Pami.

Šef informativne službe bečke SPO, čiji je lider Ludvig, Rafael Šternfeld odgovorio je veoma brzo i pokušao da umanji značaj priznanja.

Podsetite se ceremonije dodele:

Izvor: Youtube/Jedinstvena Srbija

Svi Palmini hitovi (VIDEO)

On je najpre govorio o "lažnoj vesti", a potom je podvukao da su odnosi Beča i Jagodine tradicionalno dobri, ukazujući da, međutim, dva gradonačelnika politički ne dele nijedan stav.

Pored toga, on je negirao da se radilo o medalji.

"Ne radi se o priznanju, već o razmeni poklona", tvrdio je Šternfeld, što je suprotno onome što je prilikom uručenja rekao gradonačelnik Ludvig.

Na Twitteru ta izjava izazvala je još veću buru, jer mnogo korisnici su upitali kako je moguće da počasna zlatna medalja može biti poklon gostima.

Na drugoj strani Slobodarska partija Austrije (FPO) oštro je reagovala na izjavu iz redova SPO.
Poslanik FPO Leo Kolbauer je ocenio da je izjava SPO "skandalozna".

"Kako može biti da službenik SPO pokušava da umanji značaj počasne medalje grada Beč i tako važan međunarodni sastanak, za koji čestitamo gradonačelniku, pokušava da ocrni", kritikovao je on.

Kolbauer je od Ludviga zatražio da pod hitno opomene svog saradnika.

"Ako Ludvig po ovom pitanju ne bude delovao onda ćemo to staviti na dnevni red pokrajinske i gradske skupštine", najavio je on.

Kolbauer je dodao da takvo ponašanje članova SPO u Beču ugrožava međunarodni ugled Austrije.

Palma i seljaci u Beču, pet zvezdica! (VIDEO)

Povezano

Sve vesti