MONDO/Agencije

Ako putujete na zapad, pazite se policijskih akcija

U Republici Srpskoj kontrola brzine, a u Hrvatskoj redovna policijska akcija "Korišćenje pokazivača smera"

1
A- A A+
hrvatska, policija Foto: MONDO/Danijela Pašić

Do 7. aprila biće kontrolisana brzina svih vozila u saobraćaju na putevima u operativnoj nadležnosti Policijske uprave Banjaluka. Njima će se automatski meriti prekoračenja dopuštene brzine kretanja pomoću radarskog sistema "dual", bez prisustva policijskih službenika i zaustavljanja vozača, navodi se u saopštenju banjalučke Policijske uprave.

Brzina će biti kontrolisana na putevima Banjaluke, Laktaša, Prnjavora, Kotor Varoša i Čelinca. "Dual" evidentira brzinu u obe saobraćajne trake, noću i danju, i istovremeno registruje više vozila u prekršaju i omogućava kontrolu ograničenja za različite kategorije vozila.

U Srbiji nova akcija saobraćajne policije do 17. marta

"Poseduje i memoriju na koju policijski službenik ne može da utiče", navodi se u saopštenju ove uprave.

Vozačima, koji su počinili prekršaj, obaveštenje o učinjenom prekršaju biće dostavljeno na prijavljenu adresu prebivališta.

Iz Policijske uprave apeluju da vozači poštuju saobraćajna pravila i propise, kao i ograničenja brzine, te da vožnju prilagode uslovima na putevima.

Za razliku od četvoronedeljne akcije u Republici Srpskoj, u Hrvatskoj će policija sprovesti u utorak, 12. marta akciju "Korišćenje pokazivača smera", piše portal Autogaraza.hr.

Policija je svakodnevnim praćenjem stanja u saobraćaju primetila kako učesnici čine razne prekršaje, koje mogu dovesti do lakših ili težih saobraćajnih nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i neuključivanje migavca može da ugrozi ili u zabludu dovesti druge učesnike koji se kreću iza takvog učesnika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smerova.

Uz dovođenje drugih učesnika u opasne situacije, koje mogu dovesti i do teških saobraćajnih nesreća, neuključivanje pokazivača smera istovremeno nervira druge učesnike i stvara im nepotrebni stres.

Kako da se rešite stresa u vožnji

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti