Budućnost Srbije: Vučič u Boru, Negotinu...

Kineska kompanija Ziđin (Zijin Bor Cooper)će u RTB Bor samo ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dve milijarde evra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

57
A- A A+
vučić,rtb bor Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Time će se, rekao je on, šestostruko povećati proizvodnja u narednih šest godina, a najveći deo tog novca biće namenjen upravo za RTB Bor.

Prekretnica za Bor, ali i za Srbiju

Vučić je prethodno u razgovoru sa rukovodstvom kompanije Ziđin majnin grup i Ziđin Bor koper istakao da je u proteklih nekoliko godina između Srbije i Kine potpisano i realizovano mnogo projekata. "Ali, očekujem da ih bude još više. Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Ziđin, ali i važan projekat za odnose Srbije i Kine. Ova kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnosti i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija", rekao je Vučić.

"Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća - trostruko ovde u (RTB) Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u 'Timoku' (Čukaru Peki). To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije", istakao je Vučić, obraćajući se radnicima tokom obilaska pogona topionice bakra Ziđin Bor u okvru kampanje "Budućnost Srbije".

Kaže da su ga naši ljudi tokom njegovih ranijih poseta RTB - u Bor uveravali kako smo čudesne pomake napravili, ali da je posle, kada je pronađen kineski partner, čuo od njih da bismo ubrzo morali da zatvorimo RTB da smo tako nastavili.

"To je trebalo da uradimo još pre 15 godina, onda bi Istočna Srbija izgledala mnogo drugačije. Želim da vas zamolim da radite vredno i borite se za svoje porodice. Imama apsolutno povenje u kineske prijatelje, kao što i oni imaju povrenje u naše radnike", poručio je Vučić.

Istakao je da je uveren da 5.000 radnika u RTB-u može da bude pokretač razvoja celog istoka Srbije.

"Hvala vam što ste prepoznali značaj trženja i pronalaženja strateškog partnera. Molim vas da pokažete da posvećenošću Bor može da ide napred i da možete da se poredite sa najboljim rudnicima u svetu i da ova topionica bude kao najbolje topionice u svetu".

Kineski gigant preuzima RTB Bor!

Vučić je poručio da će država uvek pomoći kineskim priajteljima da pronađu najbrži razvojni put za opstanak našeg naroda u Boru i čitavom istoku Srbje.

"Hvala što ste uvek bili uz svoj RTB-a Bor i što čuvate ovde svoja ognjišta", dodao je Vučić.

"ULOŽIĆEMO U RAZVOJ VINOGRADARSTVA I VINSKE INDUSTRIJE"

Predsednik Vučić najavio je, tokom posete Rogljevskim pimnicama, da će pet do sedam miliona evra uskoro biti uloženo u taj kraj kako bi se podstakao razvoj vinske industrije i unapredila turistička ponuda.

"Deo novca će biti obezbeđen za 10 dana, a nešto za dva 2 meseca", rekao je Vučić u razgovoru sa vinarima. Kako je rekao, to je ogroman novac koji će biti uložen u kraj između Rajačkih i Rogljevskih pimnica, kako bi se mesta spojila putem u dužini od osam kolimetara, uredila odmorišta, napravio vinski i vinogradarski muzej.

"Da napravimo ovaj deo specijalnom turističkom tačkom i da uložimo ogroman novac kako bismo sačuvali ljude, jer je to najveći problem", ukazao je predsednik.

"PISTA" ZA NEGOTIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Negotinu da uskoro počinju radovi na poboljšanju infrastrukture, kao i podizanju turističkog potencijala, te da će najkasnije u oktobru doći ponovo u taj grad da, zajedno sa građanima, izvrši inspekciju onog što je učinjeno.

Vučić je, obraćajući se građanima, posebno naglasio značaj radova na poboljšanju puta Negotin - Zaječar.

"Hoćemo da taj put izgleda kao pista, kako zbog vas ovde, vaših roditelja, ali i dece i rođaka koji žive u inostranstvu a žele da vas posete. Isto tako to je važno i zbog dolaska novih investitora. Spremni smo, kao što smo uložili u ovaj Dom, koji će biti otvoren u oktobru, 100 miliona dnara, da uložimo ogroman novac u obnovu javnih zdanja", rekao je on.

Kako je dodao, doneta je odluka da se uloži pet do sedam miliona evra u projekte za Rogljevo, Rajac, Smedovačke pivnice.

"Hoćemo da napravimo vinarski, vinogradarski muzej, odmorišta, da pospešimo turizam. Napravićemo asfalt kako bi svuda I a svakom mestu bio bolji. Za manje od mesec dana krećemo sa radovima", ponovio je Vučić ispred Doma za decu i omladinu "Stanko Paunović".

Povezano

Sve vesti