Mladen Nikolić,Tamara Sekulović

"Poruka nije - Albanci su loši, Srbi su dobri" (VIDEO)

Film "Balkanska međa" će uskoro biti premijerno prikazan, a mi smo imali priliku da pogledamo film i razgovaramo sa glavnim akterima o priči koja počinje od ratova 90-ih i NATO bombardovanja.

30
A- A A+

U utorak, 19. marta je velika premijera filma "Balkanska međa" u centru "Sava", a mi smo imali priliku da ga pogledamo pre toga i razgovaramo sa autorskom i glumačkom ekipom iza ovog sprsko-ruskog projekta.

"Balkanska međa" je akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Ova 24-časovna akcija od velike geopolitičke važnosti, motivisala je ruske scenariste da kroz splet ličnih drama glavnih junaka, prenesu priču o istorijskoj prekretnici koju je međunarodna javnost ocenila kao mogući početak novog velikog rata.

Na konferenciji za novinare, Miloš Biković i reditelj Andrej Volgin, istakli su da je ovo "umetnički projekat s primesama dokumentarnog", kao i da nije ideološki prikaz u pitanju. Volgin je rekao da je 70 odsto scena snimano u Srbiji, dok je ostatak sniman u Rusiji, da ne bi došlo do "velikog incidenta" pri donošenju ruskih tenkova za potrebe snimanja u našu zemlju.

Film obiluje potresnim scenama bombardovanja, rata, nasilja i onim, kako fizičkim, tako i unutrašnjim borbama likova s "obe strane". Uprkos brutalnosti koju vidimo kao neizostavni deo ove priče, svi ističu da je ipak krajnja poruka filma jedna poruka ljubavi, mira i prijateljstva.

Hrvati o "Balkanskoj međi": Ruski Rambo i propaganda

Pogledajte šta su glumci, glumica i reditelj imali da kažu o filmu za MONDO:

Izvor: MONDO

Biković tumači lik policajca Vuka, a Aleksandar Radojičić njegovog kolegu koji je musliman. Milena Radulović je medicinska sestra Jasna koja se nalazi u centru haosa gde god da krene, a možda najinteresantnije uloge imaju Aleksandar Srećković Kubura i Miodrag Radonjić koji tumače likove albanskih terorista. Pored njih, vidimo i Srđana Žiku Todorovića, Gojka Mitića, ali i Emira Kusturicu kao specijalnog gosta.

Sa ruske strane, glavne uloge tumače Goša Kučenko i Anton Pampušni, a naši glumci su oduševljeni saradnjom sa ruskim kolegama koju su opisali kao "fantastičnu".

MONDO PRIČA: Imala sam deset godina kada su počele da padaju bombe

Povezano

Sve vesti