mondo.rs

Da li ste ekološki svesni? Reciklirajte! (VIDEO)

Autor:

Povodom Svetskog dana reciklaže u Beogradu su danas postavljeni novi podzemni reciklažni kontejneri i sedam zvona za odlaganje staklene ambalaže.

5
A- A A+
Foto: UN Woman/Ministarstvo/mondo

Recikliranje otpada je vrlo važan deo očuvanja prirode. Prema nedavnom istraživanju, građani  Srbije spremni su da menjaju svoje dosadašnje (loše) navike - 33% domaćinstava već odvaja otpad za reciklažu, 62% građana kaže da su smanjili upotrebu plastičnih kesa od kada je uvedena praksa naplate u supermarketima.

Iako, bar, verbalno postoji volja, stanje na terenu u celoj Srbiji nije dobro. Navedeno istraživanje je pokazalo da je postojeće učešće domaćinstava u reciklaži relativno nisko: gotovo 70% nikada ne odvaja otpad za reciklažu, dok svako treće domaćinstvo bar ponekad odvaja, najčešće plastiku.

Bar će Beograđani sada imati priliku za to, jer su upravo postavljena novi podzemni reciklažni kontejneri i sedam "zvona" za odlaganje staklene ambalaže u naselju Mirijevo.

Reciklažna ostrva se trenutno nalaze na 59 lokacija u Beogradu. Prošle godine u Beogradu je postavljeno 198 podzemnih reciklažnih kontejnera, tako da ih sada, sa ovih 202, ukupno ima 400.

"Zvona" za odlaganje staklene ambalaže postavljaju na mestima gde ima dosta lokala i ugostiteljskih objekata.

Poruka gradskih vlasti je da je cilj da čitav grad bude uređen na ovaj način i da građani vrše separaciju otpada, jer se pokazalo da građani, kada im se omogući da razvrstavaju otpad, oni to i rade.

Izvor: Tanjug

"Osim što ćemo sve kontejnere zameniti, mi ćemo koristiti otpad koji više neće ići na deponiju u Vinči već će se prerađivati i koristiti za neke druge stvari", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Najavio je da će "Gradska čistoća" već sledeće godine kupiti mašinu za mlevenje stakla koje će moći da se koristi za, na primer, pravljenje asfalta.

"Sve što se reciklira može ponovo da se koristi, i to je suština i naša poruka", istakao je Vesić, preneo je Tanjug.

reciklaža, otpad, razlaganje Foto: MONDO/Mario Milojević

Naveo je da se očekuje da će tokom ove godine početi radovi na deponiji Vinča koja, podsetio je, putem javnoprivatnog partnerstva prelazi u ruke francusko-japanskog konzorcijuma koji će tamo raditi čitav niz postrojenja za preradu otpada.

"Da bi građani pravilno koristili ove kontejnere, mi ćemo raditi edukaciju u okviru koje ćemo deliti letke o tome kako se koriste ovi kontejneri. To je veoma važno i to ćemo raditi sa decom koja idu u predškolske ustanove i škole kako bi na vreme sticali ekološku svest. Na taj način ćemo doprineti da naš grad bude čistiji i planeta sačuvana od zagađenja što je, nažalost, tendencija u svetu", dodao je Vesić. 

Povezano

Sve vesti