Savez za Srbiju: Jedan je patrijarh Pavle...

Opozicioni blok Savez za Srbiju reagovao povodom govora parijarha Irineja u Nišu tokom obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

59
A- A A+
irinej patrijarh Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Savez za Srbiju uputio je danas otvoreno pismo vrhovnom svešteniku Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kojem se ističe da je "negativna ocena" koju je on izneo o protestima u Srbiji "direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti".

Reagujući na govor patrijarha u Nišu, u kojem je rekao da "ono što danas vidimo na ulicama nije dobro" i ocenio da to "daje snagu našim neprijateljima", Savez za Srbiju je u pismu naveo da su "mnogi građani, a posebno vernici", koji učestvuju na protestima "povređeni" reakcijom Irineja i "nerazumevanjem mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje".

"Veoma smo začuđeni vašim govorom u Nišu... Nismo uopšte razumeli zašto su tim tragičnim povodom tema vašeg obraćanja bili građanski protesti koji traju već četiri meseca širom Srbije. Vaša javna negativna ocena o protestima je direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na vašem položaju nikako ne bi trebalo da čini, jer SPC nije u vlasništvu SNS, a vi ste Poglavar čitave naše Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja", navodi se u pismu.

Navodeći da se patrijarh Pavle "nije mešao u dnevnu politiku" i da je "u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u našem društvu", iz Saveza za Srbiju su naveli da su od Irineja očekivali da će "nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem".

Opozicioni blok je pozvao Irineja na razgovor kako bi čuo i drugu stranu viđenja političkog stanja u zemlji i izražava uverenje da će nakon toga "ispraviti ovu svoju ocenu o stanju u kojem se nalaze naše društvo i država".

Povezano

Sve vesti