Tanjug

Slovenci "uvezli" nobelovca: Janez Dankan Holdejn

Autor:

Britanski naučnik Dankan Holdejn, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2016, dobio je državljanstvo Slovenije, na ceremoniji u slovenačkoj ambasadi u Vašingtonu.

2
A- A A+

Dankan Holdejn,Halden Foto: Screenshot/Youtube/Nobel Prize

Prema pisanju slovenačkih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvek navodi da je škotsko-slovenačkog porekla, i da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlahu, u pokrajini Koruškoj, u kojoj živi brojna slovenačka manjina.

Nobelova nagrada za senzacionalno otkriće u fizici

Holdejn je 2016. godine s Dejvidom Taulesom i Džonom Majklom Kosterlicom podelio Nobelovu nagradu za fiziku, preneo je Seeebez.eu.

Nobel za ekonomiju "ekolozima" Nordhausu i Romeru

Dodeljena mu je za otkriža na području teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog veka razjasnio je magnetska svojstva atomskog lanca u određenim supstancama, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovena?či mediji.

Izvor: Youtube/Princeton University

Holdejn, koji je trenutno profesor fizike na Univerzitetu Šerman Fašild i na Prinstonu u SAD, a svečanu zakletvu kao slovenački državljanin položio je prošli petak u prostorijama ambasade Republike Slovenije u Vašingtonu, navodi Seebiz.

Povezano

Sve vesti