mondo.rs,SRNA

Preminuo doktor koji je Titu isključio aparate

Autor:

Predrag Lalević, jedan od najpoznatijih srpskih lekara i tvorac srpske anesteziologije, preminuo je u Beogradu u 92. godini.

10
A- A A+
Tito, Josip Broz Tito Foto: MONDO/Predrag Vujić

Lalević je rođen u Peći 1927. godine, a u bogatoj lekarskoj karijeri imao je prilike da 16 godina bude lični lekar Josipa Broza Tita, ali će pre svega ostati upamćen kao svojevrsni otac srpske anesteziologije.

Lalević je lično isključio respirator koji je Josipa Broza održavao u životu.

On se kao mladi lekar usavršavao u čuvenoj američkoj "Mejo klinici", kao i na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Osnivač je prvog samostalnog Odseka za anesteziologiju pri bolnici "Dr Dragiša Mišović", kao i prve jugoslovenske škole anestezije, kojom su se do tada uglavnom bavili medicinske sestre i tehničari, preneli su beogradski mediji.

POSLE 36 GODINA: Istina o Titovoj smrti

Odsek koji je osnovao Lalević kasnije je prerastao u Odeljenje za anesteziju i reanimaciju.

Zatim je 1978. godine osnovan Institut za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničke bolnice "Dr Dragiša Mišović", a deset godina kasnije i prva Klinika za anesteziologiju i reanimaciju u Srbiji.

Kroz Lalevićevu školu anesteziologije prošlo je više od 700 anesteziologa iz cele bivše Jugoslavije.

Lalević je sa predsednikom SFRJ bio na 106 putovanja u inostranstvu, a 4. maja 1980. isključio je sa aparata doživotnog predsednika Jugoslavije.

Tito je umro 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, a na respiratoru je bio poslednjih 68 dana života. Hranu je dobijao infuzijom, a upravo ga je dr Lalević skinuo s aparata koji su ga držali na životu.

"Ni u šali se ne može reći da sam ga ja ubio. Deset minuta pre toga bio je mrtav. Nije mu bilo spasa. Ja sam ga skinuo sa aparata koji su ga držali na životu", rekao je ranije Lalević.

Povezano

Sve vesti