mondo.rs

Pomozimo ovoj sjajnoj deci da odu na takmičenje u SAD!

Autor:

Robotički tim Prve kragujevačke gimnazije - "PKGang" plasirao se na Svetsko prvenstvo u Lego ligi u Hjustonu. Treba mu pomoć da ode. Telekom Srbija već uplatio novac!

28
A- A A+
srbija, zastava, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Posle regionalnog Adria takmičenja u Celju, samo jedna srpska ekipa se plasirala na Svetsko prventvo u Lego ligi u Hjustonu, a to je robotički tim Prve kragujevačke gimnazije - PKGang!

Na ovom takmičenju, koje će biti održano 17. aprila, naši đaci bi trebalo da predstavu svoj projekat "Food Inhalator".

Mešđutim, troškovi odlaska na ovo takmičenje su ogromni - oko 1,5 milion dinara.

Nakon što je apel kragujevačkih đaka raširen preko društvenih mreža, u pomoć su se uključili mnogi, a među prvima kompanijaTelekom Srbija, koja je uplatila 500.000 dinara!

Projekat "Food Inhalator" je zasnovan na malom uređaju kojim se pojačava ukus hrane kod osoba koji imaju oslabljena čula ukusa i mirisa. Upotreba ovog uređaja takođe se može primeniti i kod astronauta, što je i bilo početno pitanje i ideja projekta "Kako astronauti osećaju ukuse?".

PKGang tim ima 12 članova. Sa učenicima tima od septembra 2018. radila je Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike, inače proglašena u Top 50 nastavnika sveta na takmičenju Global Teacher Prize ove godine. Zajedno sa njom u realizaciji timskih aktivnosti radile su i profesorke Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić.

Na sajtu donacije.rs objavljeno je kako se novac može uplatiti, a poslednja informacija je da je predsednica Vlade Srbije na Brnabić obećala da će vlada pokritii nedostajući deo sredstava za odlazak naših đaka na takmičenje u Hjustonu.

Donacije možete uplatiti na račun: 840-1844760-86 (koji se vodi kod Uprave za trezor).

Povezano

Sve vesti