mondo.rs

I ovo može da bude uzrok nesanice

Autor:

Ako ne možete da zaspite, a i kad zaspite budite se i generalno loše spavate, evo koja sve stanja mogu da budu uzrok tome.

I ovo može da bude uzrok nesanice Foto: Guliver/Getty images, demaerre

Depresija

Skoro 60 odsto osoba koje imaju depresiju pate i od nesanice ili drugih problema sa spavanjem.

"Depresija izaziva poremećaje spavanja koji se manifestuju na različite načina. Možda se mučite kad treba ujutru da ustanete, mutno vam je u glavi čitav dan… Ali, može da se dogodi i da uopšte ne možete da zaspite, ili da se budite svaki čas tokom noći. Dešava se i da osobe koje pate od depresije nemaju problema sa uspavljivanjem, uspavaju se čim legnu, ali se bude jako, jako rano", kaže za "Miror" Džejn Bozije, stručnjak sa probleme sa snom.

SOS linija za pomoć 24/7

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva otvorena sredinom januara u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarevic". Telefonski broj je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima ce razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici. Linija je otvorena 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Ako imate i druge tegobe koje mogu da ukazuju na depresiju, potražite pomoć.

Ovo treba da znate o depresiji

MONDO TEMA: Depresija ne bira: Evo kako da pomognete

Prostata

Kod muškaraca u srednjim i poznijim godinama, uzrok čestog buđenja tokom noći može biti i uvećana prostata.

"U takvim slučajevima, muškarci imaju potrebu da odu u toalet, ali ne mogu u potpunosti da isprazne bešiku", kaže Bozijeova.

Uvećana prostata u nekim slučajevima nije razlog za brigu, ali ukoliko sumnjate na to, idite kod lekara obavezno, da bi se isključila mogućnost da je u pitanju rak prostate.

Od raka prostate u Srbiji godišnje oboli između 2.300 i 2.400 muškaraca. Leči se relativno jednostavno i sa prilično dobrim prognozama, ako se otkrije na vreme. Problem je u tome što se u mnogo većem broju slučajeva otkriva tek u uznapredovaloj fazi bolesti, kad se pojavljuju i simptomi koji ukazuju na kancer prostate, jer još nije dovoljno razvijena svest o važnosti preventivnih pregleda.

Pročitajte: Rak prostate: Na šta treba da obratite pažnju

Artritis

"Artritis produžava vreme koje vam je potrebno da se namestite dovoljno udobno da biste utonuli u san, a kad konačno zaspite, pokreti tokom noći mogu da izazovu bol dovoljno jak da vas probudi", kaže Bozijeova.

Čak 80 odsto osoba koje pate od artritisa ima probleme sa spavanjem, a neispavanost pogoršava simtome ove bolesti, tako da se stvara "začarani krug".

Ukoliko je to slučaj, moglo bi da vam pomogne stavljanje toplih obloga na zglobove pre spavanja, ili topla kupka koja će opustiti mišiće.

Ako otičete, onda može pomoći masaža flašom zamrznute vode koji ćete "kotrljati" preko bolne regije, ili topli i hladni tretmani na smenu.

Pročitajte: Artritis - simptomi i lečenje

Menopauza

"U menopauzi su česti problemi sa spavanjem jer žene ponekad imaju nalete vrućine, znoje se noću i hormoni su im u haosu", objašnjava ona.

Zbog toga je jako važno da spavate u pamučnim pidžamama, da koristite pamučnu posteljinu i da ne pregrevate spavaću sobu.

Ukoliko ovi problemi potraju, potražite savet lekara.

Pročitajte: Simptomi menopauze

Šta možete da uradite?

Važno je da doručkujete u roku od 45 minuta nakon ustajanja. Možda vam deluje kao da ovo nema veze jedno sa drugim, ali osobe koje ne doručkuju vrlo često imaju problema sa spavanjem. Ako ne doručkujete, luči se hormon stresa od ranog jutra. Kad na to dodate svakodnevni stres kojem smo svi izloženi, nije neobično što uveče imate muke sa spavanjem.

Idite u krevet pre ponoći. Ljudi spavaju u ciklusima od 90 minuta, a prva dva sata imaju najvažniju ulogu u oslobađanju od stresa i "podešavanju" metabolizma. Idite u krevet ranije nego što ste navikli bar tri ili četiri puta u toku nedelje.

Pokušajte sa prirodnim preparatima. Mogu da pomognu esencijalno ulje lavande ili kapi valerijane, koje će vam pomoći da se opustite.

Slatko rešenje za nesanicu (na četiri noge)

Tagovi:

Povezano

Sve vesti