mondo.rs

"Lekovi" za zapaljenje u telu

Autor:

Zapaljenje u telu se povezuje sa različitim, ozbiljnim zdravstvenim stanjima, zbog čega je važno smanjiti to zapaljenje – a evo šta u tome može da vam pomogne.

"Lekovi" za zapaljenje u telu Foto: Guliver/Getty Images/kitzcorner

Zapaljenje u telu je zapravo prirodni odgovor imuniteta na infekciju ili neku povredu. Kao i kod mnogih drugih stvari, postoje dobre i loše vrste zapaljenja. Dobre vrste zapaljenja su potrebne na funkcionisanje tela, ali je, sa druge strane, opasno kada se zapaljenje previše dugo održava u telu (hronično zapaljenje). Ova loša, hronična zapaljenja se dovode u vezu sa hroničnim bolestima i zdravstvenim problemima, poput kancera, astme, autoimunih bolesti, sindroma nervoznih creva, atrtirisa, osteoporoze, ubrzanog starenja...

Hronično zapaljenje može da bude izazvano raznim stvarima – lošom ishranom, stalnim stresom, problemima sa crevima, bakterijskim infekcijama... Srećom, postoje načini da izbegnete ili smanjite zapaljenje u telu.

Pijte čaj od kurkume

Ako želite da se izborite sa zapaljenjem, možda nije loše da promenite način ishrane, kao i napitke koje unosite. Recimo, kurkuma može da vam pomogne u smanjenju zapaljenja, a ovaj začin se već stotinama godina koristi u borbi protiv zapaljenja.

Studija sprovedena 2009. je čak pokazala da kurkuma ublažava bolove koliko i ibuprofen kod osoba koje pate od artritisa. Razlog tome je verovatno sastojak kurkumin, koji ima antizapaljenska svojstva.

Kurkumu možete da dodate u hranu, ali možete i da ga unosite pijući čaj od kurkume ili "zlatno mleko".

Napravite zlatno mleko

Jedite ananas

Ovo voće sadrži dosta bromelaina, moćnog enzima koje telo u celosti, umesto da ga "razbija" u digestivnom traktu. Studije su pokazale da apsorbovanje bromelaina u krvotok smanjuje zapaljenje i bol.

Naravno, postoje i suplementi bromelaina, ali je svakako bolje da ga unosite jedući ananas.

spavanje, san Foto: Guliver/Getty Images/Povozniuk

Spavajte više

Spavanje nije magično rešenje za sve zdravstvene probleme, ali svakako može da pomogne. Studije pokazuju da manjak sna može da dovede do zapaljenje. Dr Mark Zelinski kaže da je zapaljenje obično povećano u organizmu ljudi koji imaju poremećaje u spavanju.

Naime, postoje mali proteini koji se nazivaju citokini, a koji omogućavaju moždanim ćelijama da međusobno komuniciraju i povećaju zapaljenje. Isti ti citokini pomažu u regulisanju spavanja, ali se njihova količina povećava kada ne spavate dovoljno. Dakle, spavanje će pomoći da se smanji količina citokina, samim tim i zapaljenje.

Držite se antizapaljenske ishrane

Ne, to nije nova popularna dijeta, već režim ishrane koji se bazira na namirnicama koje se bore protiv zapaljenja u organizmu, i eliminisanje namirnica koje izazivaju zapaljenja.

Studija sprovedena na Harvardu je pokazala da treba da izbegavate rafinisane ugljene hidrate, gazirane napitke, crveno meso, obrađene namirnice. Sa druge strane, treba da jedete više namirnica na biljnoj bazi, zdravih masti, morskih plodova, maslinovog ulja, voća.

stres, kancelarija, meditacija, žena Foto: Guliver/Getty images, grinvalds

Oslobodite se stresa

Stres je takođe jedan od krivaca za zapaljenje u organizmu, zato je važno da naučite neke tehnike opuštanja. Stres tera telo da proizvodi više kortizola, hormona koji povećava zapaljenje u telu. Stres može da se poveže i sa manjkom sna i lošom ishranom, što su takođe uzroci zapaljenja. Pokušajte da meditirate ili pronađite neki drugi način za umirivanje uma i oslobađanje stresa.

Vežbajte

Ako ne vežbate redovno, trebalo bi da počnete. Istraživanja su pokazala da čak i samo 20 minuta fizičkih aktivnosti dnevno značajno smanjuje zapaljenje u telu. Naime, vežbanje poboljšava antiinflamatornu reakciju tako što aktivira simpatetički nervni sistem, što ubrzava puls, krvni pritisak i brzinu disanja. Čak i ako ste veoma zauzeti, odvojite 20 minuta dnevno da radite nešto što će vam malo podići puls.

sreća, početak, uspeh, samopouzdanje Foto: Guliver/Getty images, AntonioGuillem

Izađite na sunce

Svakodnevna izloženost suncu je dobar način da smanjite zapaljenje u telu. Vitamin D jača imuni sistem, što može da ima antizapaljensko dejstvo. Takođe, studije su pokazale da se kod mladih žena koje nemaju dovoljno vitamina D češće javlja zapaljenje. Budite svakodnevno bar 10-15 minuta na suncu ili uzimajte suplemente vitamina D.

Smanjite lekove

Naravno, ne mislimo na lekove koji su vam potrebni za neke hronične bolesti, ali imajte na umu da često uzimanje antibiotika ili aspirina može da poveća zapaljenje u telu. Razlog za to je što se čestim uzimanjem ovih lekova oštećuju mikrobiomi u crevima. Kada su mikrobiomi oštećeni, može doći do otpuštanja toksina i hroničnog zapaljenja.

Opet ističemo, ponekad morate da uzimate lekove, samo probajte da gutate lekove protiv bolova za svaku sitnicu.

voda Foto: Guliver/Getty Images/SanneBerg

Pijte dovoljno vode

Već znate da je voda neophodna za normalno funkcionisanje organizma, tako da ne treba naročito objašnjavati da je važno da unosite dovoljno vode da biste smanjili zapaljenje u organizmu.

Jedite više masti

Možda mislite da treba da izbegavate masti kako biste se zdravo hranili, ali to uopšte nije tačno. Postoje zdrave masti koje imaju mnogo dobrih efekata, uključujući i to da pomažu u borbi protiv hroničnog zapaljenja.

Esencijalne masne kiseline se nalaze u maslinovom ulju, nekim vrstama ribe, a važni su i orašasti plodovi. Omega-3 i omega-6 masne kiseline smanjuju zapaljenje, zato jedite orahe, lososa i čia seme.

Povezano

Sve vesti