Galijašević: Evo za šta Zapadu služi Kosovo

Autor:

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da Kosovo i njegovi lideri služe Zapadu kako bi se uticalo na Srbiju, smanjio njen uticaj i uloga na Balkanu, i istisnula Rusija iz regiona.

32
A- A A+
priština, kosovo Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg


On je u intervjuu za moskvski list "Rosijskaja gazeta" rekao da su Vašington i Brisel bili zainteresovani za to da na vlast na Kosovu dođu kontroverzni političari, poput Ramuša Haradinaja, koji bi mogli da pomognu Zapadu upravo u ostvarivanju tog cilja - da utiče na Srbiju i da istisnu Rusiju iz regiona.

"Zapadne vlade su partner i saučesnici zločina OVK i njihovih komandanata, kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Oni su zajedno realizovali 'projekat Kosovo', koji je predviđa progon Srba, nasilno stvaranje kvazidržave i institucija vlasti a što bi bilo pokriće za organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i oružjem, mobilizaciju džihadista za učešće u geopolitički osmišljenim ratovima u muslimanskom svetu i svrgavanje režima", konstatuje Galijašević.

Pri tome je Zapad kolektivno 'zatvarao oči' na trgovinu ljudskim organima, a sada još mirnije reaguju na njihovu ratnu retoriku, navodi on.

Prema mišljenju Galijaševića, "Zapad, a pre svega Nemačka i SAD, nameravaju da iskoriste Haradinaja za sopstvene interese".

"A šta je to zbog čega bi on njima bio uopšte vredan? Samo učešće u međuetničkim sukobima koji oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i da se ugrozi njena teritorijalna celovitost", kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva "državnost" Kosova, kao i da se ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra Galijašević.

Povezano

Sve vesti