mondo.rs

UŽASNA SLIKA Kopaonika!

Autor:

A kad se istopi sneg...

UŽASNA SLIKA Kopaonika! Foto: MONDO/Miloš Marković

Ne, nije užasna ova fotografija koju vidite koja prati ovaj tekst. Ova fotografija koju gledate je najlepše lice Kopanika. Kopaonika pod snegom i obasjanog suncem.

Problem je kada se sneg istopi... Svake godine iste, ružne, odvratne slike Kopaonika, jer se ispod snega nalazi... DEPONIJA!

Sajt infokop.net i ove godine prenosi da nema nijednog kutka centra Kopaonika u kojem nema najrazličitijeg đubreta.

"Sramota nas je i da navedemo šta su sve ljudi ostavili za sobom", navodi ekipa ovog sajta, uz fotografije i snimke, koje možete videti OVDE.

Đubre se nalazi svuda - od okoline hotela, preko parkinga, taksi stajališta, pešačkih staza i šume, pa sve do ski staza i trasa žičara. Za ovakvo devastiranje planine podjednako su odgovorni i turisti i skijaši i turistički radnici i hotelijeri i kafići i restorani i komunalne službe i opštine Brus i Raška i Nacionalni Park i Skijališta i građevinske firme...  

"Jednostavno krivi su svi ili bolje rečeno naš mentalitet. Kada u Srbiji nešto ne valja, uvek se krijemo iza te famozne reči mentalitet, jer time želimo da skinemo ličnu odgovornost i okrivimo nekog drugog", navodi sajt infokop.net.

Najveći zimski turistički centar u regionu ne zaslužuje da se bilo ko ovako opohodi prema njemu.

Nekultura turista, nedovoljan broj kontejnera i kanti za otpatke (što nikako ne sme, niti može da bude opravdanje da otpadak bacite gde stignete), užasne gužve u jeku skijaške sezone, nedovoljno mesta da se mimoiđu vozila (o čemu bi konačno trebalo neko da povede računa), što dovodi do toga da mašine ne mogu ni da priđu kontejnerima... sve ovo čini da priroda na Kopaoniku trpi žestoki napad.

Da bi se očistila planina potrebni su ne dani i nedelje, već meseci.

Sajt infokop.net predlaže da se osnuje fond u koji bi se slilava sredstva za medijsku edukaciju turista koji posećuju Kopaonik ali i za kvalitetnije čišćenje planine.

Za ekologiju nam treba 11,5 milijardi evra!

KOPAONIK LETI

KOPAONIK NA JESEN

Povezano

Sve vesti